IZVJEŠTAJ SVJETSKE BANKE

U Srbiji je lakše poslovati nego u Hrvatskoj

09.09.2009 u 09:05

Bionic
Reading

Da bi se u Hrvatskoj pokrenuo privatni biznis – navodi se u izvještaju Svjetske banke - mora se proći kroz sedam procedura i utrošiti 22 dana. U Gruziji, koja je na vrhu ovog poslovnog segmenta - samo tri procedure i tri dana

Svjetska banka je objavila godišnje izvješće pod naslovom 'Poslovanje u 2010. godini: Reformiranje kroz teška vremena' – u kojem se prezentiraju kvantitativni pokazateljio poslovnim propisima i pravima o zaštiti imovine u 183 zemlje diljem svijeta.

Izvješće Svjetske banke obuhvaća deset aspekata vođenja poslova: pokretanje biznisa, dobivanje građevinske dozvole, upošljavanje, registriranje imovine, dobivanje kredita, zaštita investicija, plaćanje poreza, međunarodna trgovina, ugovori i zatvaranje biznisa. Pokazatelji iz ove studije korišteni su za analiziranje ekonomskih rezultata te za ustanovljavanje koje su reforme bile uspješne, gdje i zašto?

Hrvatska – u skupini od 27 zemalja Istočne Europe i Središnje Azije - zauzima dvadeseto mjesto. Ispred Hrvatske na ovom popisu su, od susjednih zemalja, Mađarska, Crna Gora, Slovenija i Srbija, a iza Hrvatske - Bosna i Hercegovina. Hrvatska je najpovoljnije ocjene dobila za reforme u dobivanju građevinske dozvole, a najlošije za zaštitu ulagača, gdje je iza nje jedino najmlađa država – Kosovo

Da bi se u Hrvatskoj pokrenuo privatni biznis – navodi se u izvještaju Svjetske banke - mora se proći kroz sedam procedura i utrošiti 22 dana. U Gruziji, koja je na vrhu ovog poslovnog segmenta - samo tri procedure i tri dana. Hrvatska nije dobro prošla ni u istraživanju koliko košta registriranje imovine. U Bjelorusiji i Gruziji, na primjer, registriranje imovine je besplatno, dok u Hrvatskoj to košta pet posto od vrijednosti imovine. Skuplji su samo Bosna i Hercegovina i Cipar.

Svjetske ekonomije su ustanovile sustav za zaštitu zaposlenih te jamstva za minimalni životni standard za svoje građane. I na tom je polju Hrvatska među posljednjima na popisu od 27 zemalja Istočne Europe i Središnje Azije. Točnije – na 25-om je mjestu, između Slovenije i Albanije.

U studiji Svjetske banke o poslovanju u svijetu, Hrvatska je najbolje ocjene dobila za davanje građevinskih dozvola. Građevinske kompanija su pod stalnim pritiskom vlade glede inspekcija, izdavanja raznih dozvola, sigurnosnih regulativa te od strane korisnika koji žele da gradnja bude što brža i što jeftinija.

Ustanovljeno je da Hrvatska zauzima visoko, četvrto, mjesto u procesu dobivanja građevinskih dozvola, za čije je dobivanje potrebno proći kroz 14 procedura, dok je recimo u posljednjoj, Rusiji, potrebno proći kroz 54 procedure kako bi se dobila dozvola za gradnju. Istodobno, Hrvatska je pri samom dnu kada je u pitanju broj dana potrebnih da poduzetnik dobije sve potrebne građevinske dozvole, ukupno 420. Najbolje je stanje u Gruziji s 98, a najgore u Rusiji – 704 dana za dobivanje građevinskih dozvola.