TEMPIRANA BOMBA

U Srbiji četvrtina tvrtki nema zaposlenih, a četvrtini prijeti stečaj

14.07.2016 u 11:06

Bionic
Reading

Prošle godine u Srbiji poslovalo je čak 25.790 tvrtki koja osim vlasnika nemaju zaposlenih, a zajedno su bile u plusu od oko 2,6 milijardi dinara (158 milijuna kuna)

Kako pišu Večernje novosti već godinama u srpskom gospodarstvu posluje oko 25.000 tvrtki koje opstaju unatoč tome što nemaju radnika. Barem ne službeno prijavljenih.

Preklani je bilo 26.241 takva tvrtka, a sumnjive su one koje, unatoč nedostatku radne snage, okreću milijune. Podaci za prošlu godinu pokazuju kako su one koje su poslovale pozivno ostvarile dobit od gotovo 14 milijardi dinara (850 milijuna kuna), što je desetina ukupne dobiti srpskog gospodarstva. No, one koje su bile u minusu nakupile su zajedno oko 11 milijardi dinara (668 milijuna kuna) gubitka, pišu Večernje novosti.

“Nisu sve tvrtke bez radnika sumnjive, ali jesu one koje zarađuju velike iznose. To je uvijek signal koji ukazuje na sivu ekonomiju”, kaže Snežana Mitrović iz Saveza računovođa Srbije.

Dok je više od četvrtine tvrtki u Srbiji bez radnika, u tamošnjem gospodarstvu četvrtini tvrtki ozbiljno prijeti stečaj. Riječ je o svim tvrtkama čiji su gubici veći od njihovog kapitala. Nekima od njih bi upravo tvrtke bez radnika mogle biti odstupnica.

Sve po zakonu

“Sasvim je uobičajeno da kompanija izdvoji firmu koja će se baviti projektiranjem ili konzaltingom. Za te djelatnosti i ne mora imati stalno zaposlene, nego stručnjake na ugovoru”, objašnjava Dragoljub Rajić iz srpske Mreže za poslovnu podršku.

“To je sve u redu i po zakonu. No istina je da time posluju tvrtke za koja osnivač ne jamči imovinom, pa su u biti i bez odgovornosti, čime se stvara prostor za manipulacije. U praksi, netko može imati prezaduženu tvrtku kojoj prijeti stečaj. On može osnovati tvrtku bez zaposlenih i nastaviti rad preko nje nakon što mu prezadužena tvrtka bankrotira”, ističe Rajić.

Međutim, izgledno je da će i među tvrtkama bez radnika biti sve više stečaja. Naime, iznos gubitaka većih od kapitala takvih tvrtki 2014. je iznosio 384,3 milijarde dinara (23,4 milijarde kuna), a lani je porastao 12 posto, na gotovo 430 milijardi dinara (26,2 milijarde kuna), tvrde Večernje novosti.