ALARMANTNO STANJE

U prva tri mjeseca propalo 3.000 obrta

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 28.04.2009 15:30
  • Objavljeno 28.04.2009 u 15:26
postolar, obrt, obrtnik

postolar, obrt, obrtnik

Izvor: Shutter stock / Autor: -

U Hrvatskoj je u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno zatvaranje 3.000 obrta, što je alarmantno stanje, pa Hrvatska obrtnička komora (HOK) očekuje od Vlade i Ministarstva gospodarstva poduzimanje mjera kako bi se pomoglo obrtnicima, istaknuto je na današnjoj tematskoj sjednici Upravnog odbora HOK-a o globalnoj gospodarskoj krizi i utjecaju na hrvatsko obrtništvo.

Od mogućih mjera namjenjene obrtnicima Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta navela je vraćanje mogućnosti rada trgovine nedjeljom, proporcionalno smanjenje minimalne plaće za rad za skraćenim radnim vremenom, uredno podmirivanje obveza javnog sektora, skraćivanje i pojednostavljenje birokratske procedure i ravnopravan položaj u javnoj nabavi.

Što se tiče javnih izdataka pojasnila je da oni ipak mogu biti dizajnirani na način da uključuju obrtništvo u većoj mjeri.

Upitana kako generalno ocjenjuje provođenje antirecesijskim mjera u ovom trenutku Švaljek je odgovorila da se čini kako su one još uvijek koncentrirane u sferi fiskalne politike, u onom dijelu koji se tiče rebalansa koji je odrađen, te vezano uz to financiranje države na inozemnom tržištu.

Što se tiče ostalih antirecesijskih mjera Vlade one se u određenoj mjeri jesu realizirale, no s popisa od deset antirecesijskih mjera još uvijek ima mjera čija provedba nije započeta, kazala je.

Najavila je da će sutra Ekonomski institut objaviti svoje projekcije gospodarskog rasta koje su optimističnije od onih guvernera HNB-a, odnosno, predviđa se pad BDP-a od 3 posto, a u 2010. blagi rast od 0,9 posto.

Predsjednik HOK-e Mato Topić podsjetio je da su obrtnici krajem prošle godine Vladi uputili prijedlog mjera u kojima traže podršku obrtništvu.

Topić je kazao kako očekuju poduzimanje mjera od Vlade i Ministarstva gospodarstva, koje je obećalo da će tijekom idućeg mjeseca nešto poduzeti kako bi se pomoglo obrtnicima, posebice onima najugroženijima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi