zakonske novosti od 1.1. 2024.

U prosincu okupljanje računovođa i webinar za obrtnike

13.12.2023 u 12:30

Bionic
Reading

Sekcija računovođa Hrvatske obrtničke komore pod vodstvom predsjednice Đurđice Mostarčić 16. prosinca organizira Susret računovođa u Tuhlju, kao i 18. prosinca online edukaciju obrtnika na temu pripreme za izradu završnog obračuna obrtnika i najvažnijih novosti od prvog dana sljedeće godine.

Na stručnom okupljanju za računovođe razgovarat će se o gorućim problemima struke, o izmjenama koje slijede gospodarstvu od 2026. godine te predstaviti alati za lakše poslovanje računovodstvenih servisa.

Tako je Sekcija računovođa Hrvatske obrtničke komore inicirala i izradila jedinstveni obrazac banaka te po prvi puta uvela nova rješenja za utvrđivanje kreditne sposobnosti posebno za obrtnike i neprofitne organizacije, a JOB obrazac već je spreman za korištenje u skladu sa izmjenama koje slijede sljedeće godine.

„Izuzetno sam zahvalna na dobroj volji i suradnji predstavnika svih poslovnih banaka u Hrvatskoj, Hrvatske udruge banaka i Hrvatske narodne banke. Uloženo je jako puno truda i vremena u analizu postojećih obrazaca, kreiranje jedinstvenog obrasca, koordinaciju velikog broja računovodstvenih servisa u cijeloj Hrvatskoj. Osim što će ovaj jedinstveni obrazac administrativno rasteretiti poslovanje svih poduzetnika, stvoreni su napokon i preduvjeti da se programski riješi popunjavanje obrasca. Do sada je to bilo nemoguće u cijelosti riješiti, budući da je svaka banka zahtijevala drugu vrstu podataka za analizu“, ističe predsjednica Sekcije Mostarčić.

Također, u novim izmjenama i dopunama Pravilnika o doprinosima i Pravilnika o porezu na dohodak prihvaćeni su prijedlozi Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore, čime se barem djelomično pojednostavio kompleksan postupak obračuna plaća od prvog prosinca ove godine. Sekcija je upozorila da i dalje velik dio administrativnog opterećenja ostaje na računovođama, ali i na poduzetnicima koji toga još nisu niti svjesni te je izradila shemu prikaza prikupljanja podataka kako bi se plaća mogla ispravno obračunati, u kojoj velikim dijelom sudjeluju sami poduzetnici.

„HOK kontinuirano radi na rasterećenju svih naših obrtnika, a svjesni smo važnosti računovođa za svakog poduzetnika. Povećanje obima poslovanja radi zakonskih promjena, vjerujem da se svi možemo složiti, nikada nije dobrodošlo te se ovime još jednom pokazalo izuzetno bitnim uključiti predstavnike struka u pripremu zakonskih akata prije nego isti budu doneseni“, zaključio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Kratohvil.

Hrvatska obrtnička komora kontinuirano kroz eSavjetovanje upućuje prijedloge za izmjene podzakonskih propisa u cilju unapređenja uvjeta poslovanja za obrtnike, tako je vezano uz Pravilnik o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti upućen zahtjev za zadržavanjem porezne stope poreza na dohodak na dosadašnjih 10 %, s obzirom na predloženo povećanje na 12 %. Istaknuto je da je porezna reforma zaobišla obrtnike „paušaliste“ u pogledu umanjenja osnovice za plaćanje doprinosa za mirovinsko osiguranje I stup te da je potrebno iznos poreza na dohodak u paušalnom iznosu ostaviti na razini 10%, kako bi i obrtnici "paušalisti" osjetili poreznu reformu.

Na webinaru za obrtnike ključne teme bit će priprema za izradu završnog obračuna obrtnika koji porez na dohodak obračunavaju u paušalu i za obrtnike koji vode poslovne knjige, a Sekcija računovođa predstavit će i obrasce potrebne za lakšu izradu završnih obračuna. Tijekom webinara odgovorit će se na pitanja sudionika te predstaviti najvažnije zakonske novosti važne za poslovanje obrtnika.