posljedice poskupljenja

U nekim zemljama Europe otvoreno se najavljuje nestašica piva. Provjerili smo s domaćim pivarima trebamo li strahovati od 'suše'

02.09.2022 u 17:48

Bionic
Reading

'Ujedinjenom Kraljevstvu prijeti nestašica piva', dramatična je najava više tamošnjih medija koji predviđaju goleme probleme u ovoj industriji zbog izvjesne nestašice ugljičnog dioksida (CO2) kao ključnog repromaterijala u pivskoj industriji - ali i proizvodnji ostalih gaziranih pića. Slične probleme imaju tvrtke u više drugih država, od Italije do Novog Zelanda, a uzrok je zapravo prozaičan i nalazi se u zastoju proizvodnje mineralnih gnojiva

U hrvatskoj pivskoj industriji zasad nisu previše zabrinuti, dapače. Nestašicu CO2 ni ne naslućuju, čini se.

Okidač problemima u Ujedinjenom Kraljevstvu odluka je tvrtke CF Fertilizers - jednog od najvećih proizvođača mineralnih gnojiva u toj državi - da zbog visokih troškova uzrokovanih visokim cijenama energenata privremeno obustavi proizvodnju. Lančanom reakcijom sve se prelijeva na pivsku industriju: CO2 je, naime, vrlo koristan nusproizvod rada ovakvih tvrtki, a one su ga dosad skupljale, pakirale i prodavale pivovarama i ugostiteljima. Sada prekidaju isporuke.

'Zajamčena isporuka CO2 ključna je za rad naših pubova i pivske industrije, a ova najava dolazi u najnezgodnijem trenutku, u kojem nam nevjerojatno velik rast svih troškova ionako ugrožava egzistenciju', potvrdili su za časopis Fortune iz britanskog Udruženja za pivo i pubove (Beer and Pub Association). Ondje otvoreno najavljuju skoru nestašicu piva.

Sličan razvoj događaja nazire se i u drugim državama u kojima su proizvodnju gnojiva obustavile velike tvrtke poput BASF-a iz Njemačke i Yare iz Norveške. Pivari s Novog Zelanda već su usporili svoju proizvodnju, a talijanski proizvođač mineralne vode San Pellegrino također radi sa smanjenim kapacitetom upravo zbog manjka CO2.

Rast cijena plina i struje, dakle, izaziva efekt na industrije s kojima ovi energenti naizgled nisu previše povezani. Međutim činjenica je da čak je 70 posto svjetske proizvodnje amonijaka pogonjeno upravo na plin, a prije nekoliko godina izračunato je da pet posto ukupne svjetske proizvodnje plina odlazi u ovu industriju.

  • +2
Pivo - ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: DAVID MCNEW / AFP / Profimedia

U drugoj najvećoj tvrtki iz ove branše, Heinekenu Hrvatska poručuju: 'Proizvodni proces u ovom se trenutku odvija kao i uobičajeno, ali pratimo situaciju i u kontinuiranoj smo komunikaciji s ključnim dobavljačima kako bismo na vrijeme uočili i umanjili potencijalne rizike. Osim toga, pripremili smo niz mjera i planova za nepredviđene situacije kako bismo osigurali nastavak opskrbe i nesmetano nastavili s proizvodnjom', kazali su za tportal.

Prema podacima iz financijskih izvještaja za 2021. godinu, ukupni prihodi u industriji proizvodnje piva iznosili su 2,46 milijardi kuna, odnosno 17 posto više u odnosu na pandemijsku 2020. godinu, a u usporedbi s 2019. prihodi su bili pet posto veći.

'Rezultat je ovo opravka pivarskog sektora, jednog od rijetkih sektora prehrambene industrije koji je tijekom pandemije covida-19 zabilježio značajan pad. Najveći utjecaj na ovaj pad imale su restrikcije u radu ugostiteljskog sektora, industrije koja se bavi organizacijom događanja, kao i u samoj prodaji. Naime upravo ugostiteljski sektor (HoReCa), uključujući kafiće i restorane, doprinosi s oko trećinom ukupnoj potrošnji piva, stoga se pad u HoReCa kanalu prodaje nije uspio kompenzirati rastom u maloprodaji', rekli su nam u Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvodnja piva u Hrvatskoj u 2020. godini iznosila je 2,3 milijuna hektolitara, što je za 27,6 posto manje u odnosu na 2019. godinu. Sličan trend nastavljen je prošle godine, no prema zadnjim dostupnim podacima o proizvodnji piva za prvih šest mjeseci ove godine (u odnosu na isto razdoblje 2021.), ona je rasla za 18 posto, a treba uzeti u obzir i to da još uvijek nisu dostupni statistički podaci za udarni turistički period (srpanj i kolovoz), u kojem se očekuju bolje brojke.

'Prema dostupnim informacijama iz pivarskog sektora, u ovom trenutku poslovanje nije ugroženo nedostatkom sirovina, a potencijalni izazovi adresiraju se na vrijeme i sukladno tome se planira. U ovoj godini bilo je slučajeva da je dobava repromaterijala i sirovina bila otežana, no niti u jednom trenutku nije došlo do prekida opskrbe. Što se tiče nestašice CO2, veliki proizvodni sustavi uglavnom su samodostatni s potrebama CO2, odnosno skoro u potpunosti iz proizvodnog procesa rekuperiraju CO2 potreban za finalni proizvod', poručuju iz HGK. 

Upitali smo ih konkretno i za CO2 i njegovu moguću nestašicu pa su nam otkrili zgodan detalj - njihova hrvatska tvornica u tom segmentu skoro je pa autonomna. 'Nestašica ugljičnog dioksida za sada ne utječe na naše poslovanje, ali kontinuirano pratimo situaciju u Europi i svijetu. U pivovari provodimo rekuperaciju proizvedenog ugljičnog dioksida, stoga otkupljujemo samo 20 do 30 posto ugljičnog dioksida potrebnog za proizvodnju, a pripremili smo i aktivirali planove za dodatno smanjenje potreba iz vanjskih izvora', kazali su iz Heinekena, u kojemu se između ostalih proizvodi Karlovačko pivo.

Mali hrvatski pivari s druge strane uglavnom nabavljaju CO2 u veleprodaji, a lanci opskrbe zasad funkcioniraju sasvim normalno. Provjerili smo stanje kod Matije Mrazeka iz Varionice, višestruko nagrađene hrvatske craft pivovare.

'Nema nestašica, niti bilo kakvih najava sličnih problema', kaže Mrazek za tportal. On otkriva da svejedno razvija plan kako nadomjestiti CO2 kad i ako dođe do prekida isporuke: nabavit će generator dušika.

'On se zapravo 'vadi' iz zraka i može koristiti u velikom dijelu proizvodnog procesa, recimo prilikom punjenja ili pretakanja - zapravo na svakom koraku osim prilikom samog gaziranja piva', objašnjava nam Mrazek. Ljubitelji piva barem u Hrvatskoj, čini se, zasad se ne bi trebali bojati nestašice.

sve osim nogometa

Učitavanje...