napuhivanje cijena

Rumunjska vlada najavila kazne za špekulante na tržištima struje i prirodnog plina

02.09.2022 u 13:58

Bionic
Reading

Rumunjska vlada najavila je kazne za špekulante na tržištima struje i prirodnog plina kako bi spriječila napuhivanje ionako visokih cijena i osigurala dodatni izvor prihoda za pomoć građanima i poduzećima s visokim cijenama energije

Vlada je prošlog tjedna najavila da razmatra uvođenje poreza na ekstra zaradu svih kompanija u lancu opskrbe energijom, tragajući za dodatnim izvorima prihoda za financiranje pomoći građanima i malim poduzećima s visokim računima za energiju. Računi za plin i struju ograničeni su do određene razine mjesečne potrošnje, a država dobavljačima nadoknađuje razliku.

Program je u četvrtak produljen za pet mjeseci, do kraja kolovoza iduće godine, ali vlada je snizila razinu potrošnje koja jamči 15 posto niže cijene. Najavili su i fond za energetsku tranziciju koji će se financirati iz poreza proizvođačima energije i plina i trgovcima.

Najavili su im i kaznu u visini pet posto prometa, ako se utvrdi da su uzastopnim transakcijama napuhivali cijene energije. 'Mjere će suzbijati špekulacije na tržištima električne energije i prirodnog plina', rekao je rumunjski premijer Nicolae Ciuca. Izmijenjeni program potpora stajat će ukupno 12 milijardi leja, a trošak će biti nadoknađen novim porezom, rekao je ministar financija Adrien Caciu.