posljedice rata

Nema piva u bocama, luka, salate, pa čak ni kokica: Zbog poremećaja u opskrbi McDonald's morao obustaviti prodaju krumpirića

20.06.2022 u 19:03

Bionic
Reading

U Australiji nedostaje zelene salate, u Japanu luka i salame, a u Njemačkoj piva u bocama. To su samo neke od posljedica poremećaja u svjetskim opskrbnim lancima. Poremećaji su između ostalog posljedica pandemije, geopolitičkih napetosti, rasta potražnje, ali i nepovoljnih vremenskih prilika, uz nedostatak brodskih kontejnera i turbulencija na tržištu rada

Jedan od najnovijih dodataka na popisu predmeta koji nedostaju je sriracha, kultni ljuti umak. Njegov proizvođač Huy Fong Foods Inc morao je obustaviti proizvodnju zbog nedostatka čili papričica.

Usto potrošači (ponovno) žure sa stvaranjem zaliha, a neki od njih na cijelu situaciju gledaju kao na 'kraj svijeta'.

Pivopije u Njemačkoj suočavaju se s nedostatkom boca, dijelom i zbog rata u Ukrajini. Pivovare, koje već plaćaju više cijene za struju i ječam, pozivaju kupce da vrate svoje prazne boce, objavio je New York Times.

Nedostatak kokica u SAD-u također je postao izvor brige za filmske gledatelje dok milijuni žure u kina na ljetnu sezonu blockbustera. Ne samo da nedostaje poklopaca, šalica i papirnatih vrećica, već je moguće da se i američki farmeri okreću unosnijim usjevima, a manje kukuruzu.

Čak je i do povrća teže doći. Zbog nedostatka zelene salate u Australiji, KFC stavlja kupus u svoje hamburgere. Taj div brze hrane okrivio je za to poremećaje u lancu opskrbe nakon velikih poplava u nekim područjima Australije početkom ove godine, a u Velikoj Britaniji McDonald's je morao koristiti jednu krišku rajčice umjesto dvije. Nedostatak rajčica posljedica je visokih troškova grijanja staklenika plinom, piše Fortune.

Globalna nestašica krumpira dospjela je na naslovnice nakon što je McDonald's morao zaustaviti prodaju velikih krumpirića u nekoliko zemalja jer su poremećaji u lancima opskrbe usporili isporuke.

U Keniji, kada je KFC ostao bez krumpirića zbog kašnjenja dostave, korisnici društvenih mreža pozvali su na bojkot lanca brze hrane jer ne koristi krumpir iz lokalnog izvora.

U Japanu pak vlada nestašica luka i salame, pa su zalogajnice morale povući neka od jela sa svojih jelovnika. Saizeriya, obiteljski lanac talijanskih restorana, na Tajlandu je iz ponude izbacio piletinu na žaru zbog nedostatka radne snage. Također su izbacili predjelo od salame nakon što je Japan obustavio uvoz svinjetine i suhomesnatih proizvoda iz Italije zbog izbijanja afričke svinjske kuge.

Madhav Durbha, potpredsjednik za strategiju opskrbnog lanca u Coupa Software Inc., rekao je da poslovni čelnici moraju preispitati kako proizvode i odakle nabavljaju namirnice. Novim tehnologijama i boljim planiranjem mogli bi smanjiti potencijalna kašnjenja, izgubljene prihode i 'stalno gašenje požara' u pokrivanju nedostataka.