NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

U Krašu rastu plaće i druga primanja

14.12.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Uprava Kraša i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) potpisali su novi kolektivni ugovor u kojemu su ugovoreni povećanje plaće i drugih primanja radnica i radnika, priopćeno je iz Kraša.

Novi kolektivni stupa na snagu od Nove godine, od kada raste osnovica za izračun plaće i to s 379,59 na 443 eura, što je porast od gotovo 17 posto.

Podižu se i naknade za korištenje godišnjeg odmora i božićnice s ukupno 530,90 na 700 eura. Raste i vrijednost dara u naravi sa 79,63 na 133 eura, kao i mjesečna naknada za topli obrok, sa 66,36 na 100 eura.

U Krašu kažu da novi KU donosi nastavak rasta primanja radnika. Podsjećaju da su prethodne izmjene i dopune kolektivnog ugovora stupile na snagu početkom 2023. godine i njima je povećana osnovica, a od svibnja plaće su dodatno povećane za radnike u proizvodnji i skladištima.

Tako je prosječna bruto isplaćena plaća u Krašu u ovoj u odnosu na prošlu godinu rasla za 9,6 posto.

"Kraš kontinuirano radi na povećanju zadovoljstva svojih zaposlenika. Novi kolektivni Ugovor koji jamči još bolje materijalne uvjete rada potpisali smo zato jer smo svjesni da su naši zaposlenici jedan od naših najvrjednijih resursa te su upravo svi zaposlenici zaslužni za dobre poslovne rezultate kompanije. S ovim iskorakom u uvjetima rada gledamo pozitivno u iduću godinu te vjerujemo u daljnji Krašev poslovni uspjeh koji će otvoriti prilike za daljnji rast i jačanje liderske pozicije u našoj branši“, izjavio je predsjednik Uprave Kraša Allen Halamić.

„Sindikat PPDIV u Krašu okuplja veliki broj članova u tvornicama u Zagrebu i Osijeku i svake se godine zalažemo da se zaposlenicima osiguraju što bolja materijalna prava. Drago nam je što smo nakon mjesec dana pregovora s Upravom Kraša postigli dogovor o podizanju materijalnih prava, prvenstveno osnovice plaće, a potom i ostalih neoporezivih dodataka. Vjerujemo da ćemo i dalje, kao i dosad uspješno surađivati s Upravom Kraša na zadovoljstvo njegovih zaposlenika i naših članova“, rekao je predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš.