STIGLI REZULTATI

Dobit Kraš grupe u prvih devet mjeseci značajno porasla

31.10.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Kraš grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 5,87 milijuna eura, što je rast od 998 tisuća eura ili 20,45 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavili su u utorak iz Kraša

Ostvarena je EBITDA u visini od 13,45 milijuna eura i veća je za 1,78 milijuna eura ili 15,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok EBITDA marža iznosi 10,8 posto i veća je za 0,06 postotnih poena u odnosu na prošlogodišnju ostvarenu EBITDA maržu.

Konsolidirani ukupni prihodi u devet mjeseci dosegnuli su 125 milijuna eura, što je za 15,5 milijuna eura, odnosno 14,2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni konsolidirani rashodi, pak, bili su 117,8 milijuna eura i porasli su za 13,7 posto. Dobit prije oporezivanja iznosi od 7,2 milijuna eura, s rastom od 23,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

'Tijekom prva tri kvartala 2023. godine Kraš grupa imala je snažan fokus aktivnosti na optimizaciji internih resursa i racionalizaciji svih segmenata rashoda što je rezultiralo i nižom stopom rasta rashoda u odnosu na prihode i većom dobiti', kazao je predsjednik Uprave Kraša Allen Halamić.

Promatrajući ishode u tom kontekstu, kako je kazao, uspjeli su zadržati stabilnost poslovanja i očuvati profitabilnost. 'Ovakvi rezultati prikaz su nastojanja, truda i zalaganja svih zaposlenika i ostalih dionika važnih za poslovanje Kraš grupe, a u narednom razdoblju ostajemo usmjereni na daljnje unaprjeđenje svih poslovnih segmenata', istaknuo je Halamić.

Iz Kraša navode kako ukupan obujam prodaje konditorskih proizvoda dosegnuo 26.867 tona, što je za 326 tona ili 1,2 posto niže od prodaje u istom razdoblju prošle godine. Na domaćem tržištu ostvarena je veća količinska prodaja u odnosu na prethodnu godinu za 0,6 posto, dok je na izvoznim tržištima ostvarena niža količinska prodaja u odnosu na prethodnu godinu od 3,2 posto. 

Tijekom cijele 2023. godine Kraš grupa imala je snažan fokus aktivnosti na optimizaciji internih resursa i racionalizaciji svih segmenata rashoda što je, uz nešto niže stope rasta ulaznih cijena repromaterijala rezultiralo nižom stopom rasta rashoda u odnosu na prihode i većom dobiti, naveli su iz Kraša.