sve poskupljuje

U Hrvatsku se vratila inflacija, a pred nekim sektorima tek je silovit rast cijena usluga: 'Mogli bismo imati velikih problema kad krene obnova Zagreba i Banovine'

19.04.2021 u 18:32

Bionic
Reading

Potrošačke cijene u Hrvatskoj prošli mjesec su porasle za nešto više od jedan posto u odnosu na ožujak 2020. i to im je drugi uzastopni mjesec kako rastu. Inflacija se tako vratila u Hrvatsku nakon gotovo godinu dana pada cijena tijekom koronakrize

Statistika Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje da su po kategorijama najviše porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 10,3 posto, u odnosu na ožujak prošle godine. Cijene prijevoza na godišnjoj su razini porasle 5,8 posto, rekreacije i kulture 1,7 posto, zdravlja 1,2 posto te restorana i hotela jedan posto. Na godišnjoj se razini bilježi i rast cijena raznih dobara i usluga, za 1,2 posto, komunikacija za 0,7 posto te obrazovanja za 0,6 posto.

Nasuprot tomu, cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje imaju najveći udio u potrošačkoj košarici od 27,2 posto, na godišnjoj su razini pale jedan posto. Pale su i cijene odjeće, za dva posto, te cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 0,7 posto. Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koje u potrošačkoj košarici imaju udio od 17,7 posto, u ožujku se prema istom mjesecu lani nisu mijenjale.

Inflacija raste i diljem Europske unije i eurozone, a najvišu stopu trenutačno bilježi Poljska (4,4 posto), slijedi Mađarska s 3,9 posto te Rumunjska i Luksemburg s rastom potrošačkih cijena od po 2,5 posto.

Pitamo neovisnog ekonomistu Damira Novotnyja treba li se brinuti zbog rasta cijena i gubljenja vrijednosti novca? Novotny nam kaže da je inflacija prisutna već jako dugo vremena u pojedinim segmentima gospodarstva, recimo na tržištu nekretnina.

'Vidimo inflaciju, još nije toliko osjetna na potrošačkoj košarici, ali ona je tu. Imamo izrazitu inflaciju cijena nekretnina i troškova putovanja. Aranžman koji je prije godinu i pol, primjerice, koštao 500 eura sada košta 1500 eura. Cijene goriva stagniraju, cijene mesa padaju zbog velike ponude na europskom tržištu dok cijene voća i povrća, koje više ovise o domaćoj ponudi, rastu i nastavit će rasti', objašnjava Novotny.

Ako cijene na razini nacionalne ekonomije nastave rasti, on očekuje odgovor Hrvatske narodne banke te da, kao i inače, smanji količinu novca u sustavu. Inflacija kao takva, dodaje, nije bila problem gotovo dva desetljeća, no sada u nekim segmentima postaje problem.

'Mogli bismo imati veliku inflaciju u sektoru građevine i povezanih usluga kad krene obnova Zagreba i Banovine', zaključuje i poručuje da zasad nema mjesta za brigu od eksplozije inflacije koju su ranijih godina aktivirale naftne krize povezane s velikim rastom cijena crnog zlata.

Cijene nafte sada se kreću na razinama od 60 dolara po barelu, a dramatičan rast, kakav je zabilježen 2009. godine, kada je barel koštao 120 dolara, nije na vidiku.