nove brojke

Eurostat: Inflacija u EU i eurozoni blago ojačala u srpnju

19.08.2020 u 14:42

Bionic
Reading

Inflacija u Europskoj uniji i eurozoni blago je ojačala u srpnju dok je u Hrvatskoj pad cijena bio izraženiji nego u prethodnom mjesecu, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statističkog ureda.

Godišnja stopa inflacije u EU mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) porasla je u srpnju na 0,9 posto, s lipanjskih 0,8 posto, izvijestio je Eurostat, podsjećajući da su u prošlom mjesecu vlade nastavile ublažavati mjere suzbijanja koronavirusa.

U srpnju 2019. stopa inflacije mjerena HICP-om iznosila je u EU 1,4 posto.

U eurozoni inflacija je u prošlom mjesecu iznosila 0,4 posto, čime je Eurostat potvrdio preliminarnu procjenu. U lipnju potrošačke su cijene na godišnjoj razini porasle 0,3 a u prošlogodišnjem srpnju jedan posto.ž

Najveći su udio u stopi inflacije u eurozoni u srpnju imale cijene industrijskih dobara i usluga, od 0,42 postotna boda, a slijede cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, s 0,38 postotnih bodova.

Cijene energenata smanjile su stopu inflacije za 0,83 postotna boda.

Izraženiji pad cijena u Hrvatskoj

Ukupno je osam zemalja EU-a u srpnju bilježilo negativne stope inflacije, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Najviše su pale cijene u Grčkoj, za 2,1 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Slijede Cipar i Estonija s padom cijena za dva odnosno 1,3 posto.

Cijene su u srpnju pale i u Hrvatskoj, četvrti mjesec zaredom, i to za 0,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U lipnju smanjene su na godišnjoj razini 0,4 posto.

Najviše su pak u srpnju porasle cijene u Mađarskoj, za 3,9 posto. Slijede Poljska i Češka sa stopom inflacije od 3,7 odnosno 3,6 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.