TROŠKOVI RADA

U Hrvatskoj rast plaća znatno sporiji nego u drugim europskim zemljama

15.09.2020 u 14:41

Bionic
Reading

Hrvatska je uz Maltu bilježila najslabiji rast troškova rada po satu u drugom tromjesečju među zemljama EU-a, višestruko slabiji od prosjeka EU-a koji je podupro snažan rast troškova plaća, pokazuje izvješće Eurostata

Na razini 27-člane Europske unije kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u drugom tromjesečju 4,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izračunali su u Eurostatu.

U posljednjem tromjesečju 2019. porasli su 3,9 posto.

U eurozoni ukupni su troškovi rada po satu u drugom tromjesečju porasli 4,2 posto, nakon 3,7-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Pritom su troškovi plaća i u EU i u eurozoni porasli snažnije nego u prva tri ovogodišnja mjeseca, unatoč mjerama suzbijanja zaraze koronavirusom. U EU porasli su 5,3 posto, nakon 4,1-postotnog povećanja u prva tri ovogodišnja mjeseca. U eurozoni uvećani su 5,2 posto, nakon 3,9-postotnog rasta u prvom tromjesečju.

Rast plaća u jeku koronakrize signalizira da pad broja radnih sati zbog mjera suzbijanja zaraze "nije bio u potpunosti kompenziran odgovarajućim smanjenjem plaća", konstatira Eurostat.

To je povećanje dijelom kompenzirano skromnim rastom troškova doprinosa, za 0,1 posto u EU te za 0,8 posto u eurozoni, zbog poreznih olakšica i subvencija kojima su vlade podupirale poduzeća u koronakrizi, ističu.

Među pojedinim sektorima najviše su u EU porasli ukupni troškovi rada po satu u uslužnom sektoru, za 4,3 posto. U industriji i građevinskom sektoru uvećani su 3,9 odnosno 2,3 posto.

I u eurozoni je uslužni sektor prednjačio najsnažnijim rastom ukupnih troškova rada, za 4,4 posto. Slijedi industrija s rastom od 3,8 posto i građevinski sektor s 2,8-postotnim povećanjem.

Najslabiji rast ukupnih troškova u Malti i Hrvatskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najsnažniji rast troškova rada po satu u prvom ovogodišnjem tromjesečju bilježili su Rumunjska, za 16,1 odnosno 13,5 posto, gotovo dvostruko snažniji nego u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Najslabiji rast ukupnih troškova rada po satu bilježile su u drugom tromjesečju Hrvatska i Malta, za 0,7 odnosno 0,8 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca troškovi su u Hrvatskoj porasli 0,6 posto.

Pritom su troškovi plaća u Hrvatskoj u razdoblju od travnja do lipnja uvećani 1,5 posto, gotovo istim tempom kao i u prva tri ovogodišnja mjeseca. Troškovi doprinosa pali su 3,9 posto, nakon 4,2-postotnog pada u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Najveći pad troškova rada po satu među zemljama EU bilježio je u drugom tromjesečju Cipar, za 8,6 posto. Slijedi Irska s padom troškova rada za 3,3 posto.