troši se

U godinu dana Hrvati uzeli milijardu eura novih kredita, rastu minusi i kamate

19.05.2023 u 20:19

Bionic
Reading

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka 2023. iznosili su 20,1 milijardu eura. Na osnovi stanja, krediti plasirani stanovništvu porasli su za 1,06 milijardi eura ili 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, a u odnosu na kraj 2022. zabilježen je skroman rast od 1,3 posto (+252,6 milijuna eura)

Dinamika godišnjeg rasta zadržava se na razinama od oko pet posto od svibnja prošle godine. Na mjesečnoj razini promatrana kategorija porasla je za 1,0 posto ili 202,9 milijuna eura, a na osnovi transakcija, godišnji rast blago se ubrzao, s 5,8 posto u veljači na šest posto u ožujku.

U odnosu na veljaču, krediti stanovništvu porasli su za 0,2 milijarde eura ili 1,1 posto. Promatrano po instrumentima, rast ukupnih kredita stanovništvu odražava poglavito rast gotovinskih nenamjenskih kredita. Na osnovi stanja, gotovinski nenamjenski krediti porasli su za 1,4 posto mjesečno i 3,3 posto godišnje. Krajem ožujka iznosili su 7,4 milijarde eura ili 36,6 posto ukupnih kredita.

Rast promatrane kategorije ubrzava od početka godine i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja 2021. U odnosu na kraj 2022., zabilježeno je povećanje za 153,5 milijuna eura ili 2,1 posto. Osim očekivanog rasta kamatnih stopa, navedeno je, u uvjetima povišene inflacije, vjerojatno je to rezultat pada raspoloživog dohotka i rastuće potrebe za financijskim pozajmicama.

Stambeni krediti s iznosom od 10 milijardi eura čine polovinu ukupnih kredita plasiranih stanovništvu. U ožujku je zabilježen rast od 0,5 posto mjesečno i 9,5 posto godišnje, a godišnja stopa rasta stambenih kredita usporava od početka godine. U odnosu na kraj 2022., stambeni krediti porasli su za skromnih 0,9 posto ili 89 milijuna eura.

Prema navodima HNB-a, može se očekivati snažniji rast stambenih kredita u narednim mjesecima s obzirom na novi krug državnog subvencioniranja stambenih kredita. Zaprimanje prijava za subvencioniranje započelo je sredinom ožujka. Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima, s iznosom od 800,2 milijuna eura, zabilježila su pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i rast odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na ožujak 2022., pad je iznosio 4,8 posto ili 40 milijun eura, a u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je povećanje za 2,4 posto ili 19 milijuna eura. Rast promatrane kategorije na mjesečnoj razini najsnažniji je u godinu dana.

Krediti po kreditnim karticama iznosili su na osnovi stanja 389,5 milijuna eura, a u ožujku je zabilježen rast i na godišnjoj i na mjesečnoj razini. U odnosu na ožujak 2022., krediti u spomenutoj kategoriji porasli su treći mjesec zaredom za 7,9 posto.

Na mjesečnoj razini zabilježen je prvi rast u ovoj godini, i to po stopi od 0,4 posto. Unatoč kontinuiranom podizanju referentnih kamatnih stopa ESB-a, kamatne stope na kredite sektoru stanovništva zasad ostaju gotovo nepromijenjene, pišu analitičari RBA-e.

  • +3
Kovanice eura Izvor: Profimedia / Autor: Claudio Divizia / Panthermedia / Profimedia

Prema podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite zadržala se u ožujku na razini iz veljače (5,6 posto), a na stambene kredite blago se povećala (+10 baznih bodova, na 3 posto). U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prije zaoštravanja monetarne politike, prosjek kamatne stope na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite povećao se za 20 baznih bodova, a na stambene kredite za 50 baznih bodova.

'Iako se očekuje snažniji rast stambenog kreditiranja, prema središnjoj banci kamatne stope ne bi trebale znatnije porasti jer se subvencionirani stambeni krediti ugovaraju uz niže kamatne stope od tržišnih prosjeka. U 2023. očekujemo sužavanje razlike između stope rasta kredita stanovništvu i stope rasta potrošačkih cijena, odnosno očekujemo zadržavanje prošlogodišnje dinamike rasta kredita stanovništvu', zaključuju analitičari RBA-e.