PRVI U REGIJI

U Brodu se otvara Centar izvrsnosti za biomasu

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 02.03.2010 16:25
  • Objavljeno 02.03.2010 u 16:03
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slavonski Brod, Brodsko-posavska županija i Agencija za promicanje izvoza i ulaganja potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o suradnji na ostvarenju projekta Centra izvrsnosti za obnovljive izvore energije sa specijalizacijom za biomasu. Na inicijativu Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, sporazum su potpisali gradonačelnik Mirko Duspara, župan Danijel Marušić i ravnatelj APIU-a Sani Ljubunčić

Upravo zbog bogatstva biomase u okolici, ali i zbog svog geoprometnog položaja te duge tradicije sličnih djelatnosti u tvrtki Đuro Đaković, koja je jedan od vodeći domaćih proizvođača sustava i opreme za dobivanje elektrine energije iz obnovljivih izvora energije, Slavonski je Brod idealna lokacija za smještaj Centra izvrsnosti za biomasu. Zamišljeno je da Centar preraste u regionalni centar koji će, osim domaćim tvrtkama, pružati usluge i tvrtkama zemalja u okruženju.

'Potpis sporazuma prvi je veliki korak, a na nama je sada da u idućem razdoblju sa Županijom osnujemo zajedničko trgovačko društvo koje bi dalje išlo na izgradnju ovog Centra. Budući da bi ovo bio jedini takav centar u ovom dijelu Europe. zasigurno bi postao referalni centar ne samo za Hrvatsku, već i za nama susjedne države, BiH, Srbiju, Mađarsku itd.', izjavio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara ističući da Slavonija, pogotovo područje oko grada Slavonskog Broda, imaju velike potencijale biomase te dodao:

'Biomasa je sve ono što ostane u šumi i na polju, a i ono što će danas-sutra proizvoditi naš novi pročistač otpadnih voda, 30-ak posto mulja i mase koja ostane mora se negdje iskoristiti jer se ne može deponirati. Sve to bi se koristilo u spalionicama gdje bi se potom proizvodila električna i toplinska energija.'

S otvaranjem Centra izvrsnosti otvorit će se i mogućnost novog zapošljavanja s obzirom da će se na Centar naslanjati i nove proizvodne i uslužne tvrtke, koje će u njemu moći certificirati svoje proizvode iz biomase, opremu za proizvodnju energije i prateće usluge, što se dosad moglo obavljati jedino u inozemstvu. Otvaranje Centra stoga će zasigurno olakšati posao tvrtki Đuro Đaković, koja proizvodi sustave i opremu za dobivanje energije iz obnovljivih izvora, uključujući i biomasu.

Najavu pokretanja Centra izvrsnosti za biomasu u Slavonskom Brodu pozdravili su i čelnici slavonskobrodske tvrtke Okorak d.o.o. koja u općini Brodski Stupnik završava izgradnju postrojenja za proizvodnju briketa iz drvne biomase. Postojanje istraživačko-razvojnog centra kakav je planiran današnjim Sporazumom toj će tvrtki uvelike olakšati razvoj i usavršavanje proizvodnje briketa iz biomase.

Direktor tvrtke Marko Mrkalj dodaje da će certifikacija proizvoda od biomase, koja će se vršiti u Centru u Slavonskom Brodu, bitno pojeftiniti proizvodnju briketa iz drvne biomase, čiju certifikaciju tvrtka Okorak zasad planira ishoditi u Austriji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi