vječno pitanje

Ravnoteža između privatnog i poslovnog – istina ili mit?

13.09.2023 u 14:49

Bionic
Reading

O vječnom smo pitanju razgovarali s Josipom, upraviteljicom McDonald'sa u Slavonskom Brodu

Josipa je majka, supruga, kći, snaha, prijateljica i – upraviteljica McDonald's restorana u Slavonskom Brodu. Dio je tima već 19 godina, a karijeru je još kao studentica započela u osječkom McDonald'su. U razgovoru nam otkriva kako je napredovala do mjesta upraviteljice, što je potaknulo njezinu vjernost McDonald'su i je li balans između privatnog i poslovnog istina ili mit.

'McDonald's je moja prva ljubav, a zaposlila sam se sasvim slučajno. Još sam studirala i otišla se prijaviti s troje prijatelja. Upisali su nas u bilježnicu, tako je to tada još bilo, i rekli nam se javiti ako bude potrebe. Baš sam se bila preselila u novi stan i nisam bila sigurna hoće li me moći dobiti jer sam imala novi broj telefona pa nisam htjela čekati, već sam za par dana opet pokucala na vrata i upitala zašto me nisu zvali. Kolegama se svidjelo i odmah su rekli – dođi sutra. Tako je to krenulo' - priča Josipa.

Priču s osmijehom rado prepričava još i danas, nakon 19 godina. Jedina je razlika što je u međuvremenu napredovala do mjesta upraviteljice restorana u Slavonskom Brodu. Od tada se puno toga promijenilo, ali kako kaže, McDonald's je ostao dosljedan sebi – pouzdan i povjerljiv. Na pitanje što za nju znači poznati slogan 'Uz McDonald's mogu', s osmijehom kaže da uz svoje radno mjesto doslovno može sve.

'Ovdje svi mogu sve. Prilikom zapošljavanja ne tražimo znanje i iskustvo, već osobe koje su otvorene stjecanju novih znanja, učenju novih vještina i timskom radu. Zato svakog djelatnika čekaju opsežne edukacije i prvi dinamični radni dani, ali i fleksibilno radno vrijeme, stimulativna i redovna primanja i siguran posao. I tako već godinama. Kad se stvari poslože na ovaj način, ravnoteža između privatnog i poslovnog prestaje biti mit. To je razlog zbog kojeg posao nosim kući jedino u obliku dijeljenih vrijednosti ili u McDonald'sovim vrećicama, punim mojih omiljenih Big Mac burgera' – kaže Josipa.

Obitelj je u životima mnogih od nas najvažnija i nekada je gotovo nemoguće povući granicu između onog privatnog i poslovnog. No, kako Josipa ističe, važno je s posla kući nositi samo ono pozitivno, izvlačiti najbolje iz svake situacije. McDonald's ju još od studentskih dana uči poštivanju hijerarhije i nadređenih, slušanju mlađih kolega, dvosmjernoj komunikaciji te ljubaznosti i strpljivosti u odnosu s drugima. Bili oni gosti, kolege ili vlastita obitelj.

'Za obje moje obitelji vrijedi isto - kada smo jedni drugima podrška, sve funkcionira. Obaveza je puno, ali tu je i puno malih pobjeda koje donosi svaki dan. Uvijek imamo nešto novo čemu se radujemo, bilo da se radi o dječjem smijehu ili osmijehu gosta kada vidi svoj Big Mac' – za kraj kaže Josipa.