HYPO I UDRUGA ŠVICARAC

U BiH postignut djelomičan dogovor oko kredita u švicarcima

23.07.2013 u 12:33

Bionic
Reading

Na sastanku predstavnika Udruženja korisnika kredita Švicarac sa predstavnicima Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. koji je održan danas u Sarajevu, odbijen je prijedlog za arbitražni postupak koji je ova banka ponudila korisnicima kredita u švicarskim francima u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za portal bhrt.ba predsjednik Udruženja Švicarac Kemal Duraković.

Duraković je ocijenio da se razgovor sa generalnim direktorom Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Alexenderom Pickerom kretao u pozitivnom smjeru, a ono što je danas ponuđeno je da se kamatna stopa uskladi na osnovu kretanja libora, da se kamatna stopa vrati klijentima, kao i da se vrati zatezna kamata prema svakom klijentu, piše portal bhrt.ba.

Prema njegovim riječima, postignut je polovičan uspjeh jer i dalje ostaje otvoreno pitanje valutne klauzule

'Stav Hypo banke o tome je čvrst, a naš stav je jasan - zakon Federacije BiH nije dozvoljavao valutnu klauzulu, niti takvu vrstu deviznog kredita, pogotovo prema fizičkim i pravnim osobama. Prema pravnim osobama jeste samo za plaćanje prema ino partnerima, a nikako za domaće potrebe', rekao je Duraković.

Duraković je naglasio da razgovori ostaju otvoreni do daljnjeg, uz napomenu da ovo udruženje neće odustati od tužbi, sve dok se jasno ne riješi kompletno pitanje.

Zaključeno je da će Banka napismeno poslati službenu ponudu o daljnjim koracima.

Podsjećamo, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. ponudila je pokretanje arbitražnog postupka kojim bi se utvrdila zakonitost ugovora s valutnom klauzulom u švicarskoj nacionalnoj valuti.

Sam postupak bi vodili predsjednik i šest članova Arbitražnog suda. Arbitražni sud bi donio odluku o sporu koja ima snagu pravosnažne sudske odluke i kakva god ona bila, obje strane bi je morale poštovati. Odluka i mišljenje takvih arbitara bila bi obavezujuća za sve sudove u Bosni i Hercegovini.

U Bosni i Hercegovini postoji oko 9.800 korisnika kredita u švicarskim francima - 6.100 u Federaciji BiH i 2.700 u Republici Srpskoj, a do sada je podneseno više od tisuću tužbi.

Radi se o iznosu od oko milijardu konvertibilnih maraka.