fini šverc

U BiH domišljato doskočili problemu proizvoda slabije kvalitete koji se prodaju u trgovinama

04.04.2018 u 13:13

Bionic
Reading

Određeni broj građana Bosne i Hercegovine prepoznao je priliku te na razne načine dovoze kvalitetne europske proizvode, koje uobičajeno nije moguće pronaći na policama lokalnih trgovina, te ih preko društvenih mreža preprodaju sugrađanima

Analiza europskih proizvoda na policama domaćih trgovina pokazala je da je više od polovice istih proizvoda nekvalitetnije od originala, a više od 60 posto ih je skuplje nego na policama, recimo u Njemačkoj. Ove podatke iznijele su europarlamentarka Biljana Borzan i ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković.

Istraživanje je pokazalo kako samo kod 4 od 26 ispitanih proizvoda (15 posto) nije nađena razlika niti u kvaliteti niti u cijeni. Kod 54 posto proizvoda utvrđena je razlika u kvaliteti, dok je više od 60 posto proizvoda, u trenutku kupnje, bilo skuplje na hrvatskom tržištu.

U Bosni i Hercegovini nitko ne provodi istraživanja ove vrste, no pristup kvalitetnijim proizvodima građanima ove države ponudili su poduzetni sugrađani.

Kako donosi Večernji.ba, internetski oglasnici i društvene mreže sve više obiluju oglasima u kojima se nude različiti higijenski, ali i prehrambeni proizvodi podrijetlom iz Njemačke, a u posljednje vrijeme sve je više odjeće i obuće, kako brendova koji se prodaju na bh. tržištu tako i onih koji još nisu stigli u BiH. Prodaja tih proizvoda cvjeta unatoč činjenici da su, primjerice, deterdženti znatno skuplji od onih istog brenda na policama domaćih trgovina.

  • +26
U BiH su doskočili nekvatetnim proizvodima Izvor: Promo fotografije / Autor: Spar

‘Imamo jednu ženu koja donosi deterdžent iz Njemačke, jednom u 15 dana, pa odemo do nje i kupujemo po tri kilograma, izvaže nam iz velike kutije. Taj deterdžent je puno bolji, odnosno bolje se rublje opere nego ovim kod nas. Navikli smo na njega’, govori za Večernji gospođa koja je među stalnim kupcima takvih proizvoda.

Uz deterdžent za rublje, među najprodavanijim proizvodima je i Nutella, a cijena njemačke kreće se od 8 do 10 KM za 750 grama odnosno od 10 do 12 KM za kg Nutelle, ovisno o gradu odnosno samom prodavaču. Usto, velika je ponuda različitih slatkiša, od gumenih bombona do Nutelle i keksa, a u ponudi su i razne higijenske potrepštine koje su ponekad čak i jeftinije nego u domaćim trgovinama.