visoki troškovi

Tržište nekretnina u Njemačkoj pretrpjelo snažan udarac u zadnjem kvartalu 2022., čeka li to i Hrvatsku?

09.01.2023 u 15:20

Bionic
Reading

Njemačko tržište nekretnina pretrpjelo je snažan udarac u četvrtom tromjesečju jer su mnogi poslovi odgođeni u zadnji tren zbog rasta troškova financiranja

Ukupna ulaganja u sektor komercijalnih nekretnina iznosila su 9,9 milijardi eura u zadnja tri mjeseca 2022., što je pad od čak 50 posto u usporedbi s petogodišnjim prosjekom za to razdoblje, navodi se u izvješću banke BNP Paribas.

Posljedica je to skoka kamatnih stopa, slabljenja gospodarstva i rekordne inflacije, ističe se u analizi.

'Pogoršano okruženje dovelo je do toga da se mnoge velike transakcije u zadnji tren odgode jer su rastući troškovi financiranja zabili klin između cjenovnih očekivanja kupaca i prodavača', izjavio je Marcus Zorn, glavni izvršni direktor BNP-a Paribas Real Estate Njemačka.

Trend bi se vjerojatno trebao nastaviti u prvoj polovici 2023., ali bi trebalo doći do preokreta u drugoj polovici, smatra on.

Slična dinamika vlada i na tržištu stambenih nekretnina te je obujam poslova tijekom cijele godine pao za 74 posto u usporedbi s 2021., navodi BNP.

  • +2
Berlin Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Europske nekretninske tvrtke bore se s padom poslovanja nakon što su Europska središnja banka i drugi kreatori monetarne politike povećali kamatne stope 2022., zaustavivši procvat cijena imovine koji je trajao više od desetljeća.