PROIZVODNI SEKTOR

Pola njemačkih industrijskih tvrtki ima problema s nabavom

03.01.2023 u 11:07

Bionic
Reading

Manjak materijala u njemačkom proizvodnom sektoru dodatno je ublažen na kraju 2022. godine, no još uvijek svaka druga tvrtka ima problema s nabavom, pokazalo je u utorak istraživanje instituta Ifo

U prosincu se na probleme s nabavom požalilo 50,7 posto anketiranih tvrtki, u usporedbi s njih 59,3 posto u studenome, pokazalo je najnovije istraživanje njemačkog instituta za ekonomska istraživanja sa sjedištem u Muenchenu. Njihov udio smanjio se tako treći mjesec zaredom.

'Čini se da se u mnogim privrednim granama nazire kraj problemima s uskim grlima u nabavi', što će poduprijeti gospodarstvo u idućim mjesecima, rekao je voditelj istraživanja u Ifou Klaus Wohlrabe. No, situacija bi se ponovo mogla pogoršati, ovisno o razvoju situacije s koronom u Kini, upozorio je Wohlrabe.

Iako se broj tvrtki koje su se suočile s nestašicom materijala smanjio u gotovo svim granama prerađivačke industrije, pojedine brojke još su uvijek znatno iznad dugoročnog prosjeka, pokazalo je istraživanje. Najviše problema i dalje imaju proizvođači strojeva i opreme i automobilska industrija, navodi Ifo u istraživanju.