NOVI PROBLEM

Tvrtke koje u obnovi grade 40 posto zamjenskih kuća u blokadi

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 28.10.2022 10:41
  • Objavljeno 28.10.2022 u 10:41
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Prijete li postpotresnoj obnovi na Banovini novi problemi? Naime, tri tvrtke koje imaju vrlo važnu ulogu u dosadašnjem tijeku gradnje zamjenskih obiteljskih kuća nalaze se u financijskim problemima, piše u petak Večernji list.

Mipek d.o.o. iz Križa, tvrtka koja je pobijedila na prvom natječaju Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, u blokadi je od 12. listopada. Mipek d.o.o. je tvrtka kći Elektrocentra Petek iz Ivanić-Grada, koji je također u blokadi i to neprekidno od 4. listopada, već 23 dana. Elektrocentar Petek se u poslu gradnje Mipekovih kuća na Banovini javlja kao podizvođač.

Treća tvrtka je Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege koja je dobila nekoliko natječaja na gradnji tipskih zidanih zamjenskih kuća. I ona je u blokadi od 12. listopada.

Prema podacima s kraja rujna, od tadašnjih ugovorenih 312 zamjenskih kuća Mipek i Presoflex gradnja dobili su posao gradnje 126 zamjenskih kuća. Dakle, te dvije tvrtke dobile su posao gradnje više od 40 posto do, u rujnu, ugovorenih zamjenskih kuća u obnovi na Banovini, a sada im prijeti i mogući stečaj.

Naime, prema podacima s oglasne ploče sudova, Elektrocentar Petek i Presoflex gradnja pokrenuli su postupak predstečajne nagodbe. U dokumentaciji koju je zakonski zastupnik Presoflex gradnje podnio sudu stoji kako imaju 143 zaposlena i kako im na sam dan blokade, 12. listopada, neizvršene osnove za plaćanje iznose 19.673.940,72 kn. Elektrocentar Petek ističe u svojoj dokumentaciji kako imaju 312 radnika te imaju na dan 12. listopada, nakon 8 dana blokade, neizvršene osnove za plaćanje iznose 7,433.283 kune.

No, dvije privatne tvrtke su u međuvremenu zatražile i stečaj Elektrocentra Petek zbog nepodmirenih obveza prema njima i blokade računa te su ovih dana te zahtjeve povukle. Ali, zbog tih zahtjeva sud 25. listopada nije mogao udovoljiti trenutačnom zahtjevu Elektrocentra Petek za otvaranjem predstečajne nagodbe jer se tvrtka formalno, zbog zahtjeva ovih tvrtki za stečaj, nalazi u stečajnom postupku.

S njihovom tvrtkom kćeri Mipek d.o.o. čiji je direktor Mario Petek, sin kontroverznog poduzetnika Kreše Peteka koji je bio uhićen u aferi Janaf, od samog početka postoje problemi u obnovi, piše novinar Večernjeg lista Danijel Prerad.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!