ekspres FINANCIJE

Konačno stigao instant platni sustav, doznajte kako ćete plaćati i primati novac i podržava li vaša banka ovu revolucionarnu uslugu

26.10.2020 u 14:33

Bionic
Reading

Krajem listopada u Hrvatskoj će proraditi novi platni sustav koji donosi revolucionarno ubrzanje plaćanja. Za razliku od postojećeg sustava, napredni sustav koji su razvili stručnjaci Fine omogućuje provođenje financijskih transakcija u bilo koje vrijeme, a prijenos novčanih sredstava s računa na račun izvršavat će se u svega nekoliko sekundi

Tehnološka rješenja postojećeg platnog sustava (NKS) imaju znatna ograničenja te brzina provođenja naloga ovisi o brojnim faktorima, poput dana izdavanja (radni dan, vikend, praznik), sata izdavanja (prijepodne, popodne, noć), banke primatelja plaćanja i sl.

U takvim okolnostima neki nalozi se odmah izvršavaju, a neki ostaju na čekanju. Tako primjerice, ako platitelj u petak navečer izvrši plaćanje na račun primatelja koji je u drugoj banci, prijenos sredstava može trajati i nekoliko dana.

Na nesavršenost postojećeg platnog sustava često se vade i dužnici kada se opravdavaju zbog kašnjenja plaćanja. Međutim uskoro više neće postojati tehnički razlozi za odgodu plaćanja.

U modernom sustavu instant plaćanja (NKSInst) prijenos novca s računa na račun provodit će se u svega nekoliko sekundi.

'Uspostavom instant plaćanja platitelju se osigurava brza provedba transakcija s bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme te jednostavno korištenje usluge, a primatelj plaćanja može raspolagati primljenim sredstvima u nekoliko sekundi, ostvariti bržu isporuku robe/usluga, bržu naplatu isporučenog proizvoda ili pružene usluge te bolje upravljati likvidnošću', pojašnjavaju u Fini.

Primjena instant plaćanja omogućit će korisnicima hitna plaćanja prilikom npr. online kupovine, slanja novca članovima obitelji ili prijateljima, podjele računa u restoranu, isplati plaće, honorara, hitnih osiguranja te drugih plaćanja računa i ostalih potraživanja.

U Fini ističu da su sustav NKSInst razvili domaći stručnjaci koristeći vlastiti know-how. Ovaj napredni sustav namijenjen je za obračun i namiru svih vrsta financijskih transakcija u kunama, bez obzira inicira li plaćanje fizička ili pravna osoba. Za razliku od sadašnjeg platnog sustava, tehnološki unaprijeđeni sustav omogućuju provođenje platnih transakcija u gotovo realnom vremenu. Točnije, plaćanje će se izvršavati u roku od maksimalno 10 sekundi, a u Fini najavljuju da do izvršenja transakcije u praksi neće proći više od četiri sekunde.

Navedeni vremenski rok uključuje terećenje IBAN računa platitelja, izvršenje međubankovnog obračuna zadane instant platne transakcije i odobrenje IBAN računa primatelja plaćanja.

  • +5
Unaprijeđeni sustav omogućuje provođenje platnih transakcija u gotovo realnom vremenu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Maksimalni iznos pojedine instant platne transakcije je 100 tisuća kuna, a sustav će funkcionirati bez prekida (24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i 365 dana u godini).

U Hrvatskoj narodnoj banci, koja je Fini izdala odobrenje za rad novog Fininog platnog sustava, napominju da sudionici u platnom sustavu NKSInst mogu biti samo banke, i to na načelu dobrovoljnosti.

Banke u skladu sa svojom poslovnom odlukom samostalno definiraju dinamiku kojom će pojedinim kategorijama klijenata (potrošači, poslovni subjekti) omogućiti izvršenje instant plaćanja, kao i kanale plaćanja (internet, mobilno bankarstvo, mobilne aplikacije) kojima se klijenti mogu koristiti u svrhu izvršenja instant plaćanja.

Da bi se instant plaćanje moglo provoditi i na jednoj i drugoj strani, banke trebaju biti uključene u sustav NKSInst.

Prvi sudionici priključeni platnom sustavu NKSInst, koji starta s radom u četvrtak 29. listopada, su Hrvatska poštanska banka, Privredna banka Zagreb i Partner banka.

U Hrvatskoj poštanskoj banci ističu da će instant plaćanja biti dostupna fizičkim osobama i poslovnim subjektima putem mobilnog i internetskog bankarstva.

Osim klasičnog plaćanja na IBAN (međunarodni broj bankovnog računa), u HPB-u će se nalozi moći zadavati prema dodatnim identifikatorima kao što su OIB, broj mobitela i e-mail adresa, koje će korisnik prethodno registrirati u Registru posrednih identifikatora računa (RPIR).

Korisnicima će za ove opcije biti omogućena jednostavna registracija na mHPB-u te plaćanje u nekoliko klikova na određeni broj mobitela iz imenika ili upisujući e-mail, odnosno OIB umjesto IBAN-a primatelja. Nalozi zadani na ovaj način moći će se provesti i redovnim i instant plaćanjem.

I iz Privredne banke najavljuju da će usluga instant plaćanja biti omogućena svim klijentima putem svih kanala banke - u PBZ-ovoj poslovnici, digitalnim bankarstvom PBZ-a (mobilna i internetska verzija) te servisa e-plaćanja Fine.

U dogledno vrijeme u sustav NKSInst planiraju se priključiti ostale komercijalne banke. Skori ulazak u novi sustav potvrdili su za tportal iz OTP i Raiffeisen banke.

Iz navedenih banaka još ne mogu precizirati rok priključenja, ali naglašavaju da će instant plaćanja odmah poslije uvođenja biti omogućena svim klijentima.

U Hrvatskoj narodnoj banci očekuju da će ostale banke tijekom 2021. godine osigurati sve potrebne preduvjete kako bi svojim klijentima omogućile izvršavanje međubankovnih instant plaćanja.