NOVI REŽIM OD 1. LIPNJA

Trgovcima nedjelja postala preskupa

19.05.2009 u 08:41

Bionic
Reading

Trgovine će od 1. lipnja raditi nedjeljom ali samo do 14 sati što ne odgovara trgovačkim centrima u koje kupci dolaze uglavnom poslijepodne

Nakon što je u Hrvatskoj pet mjeseci na snazi bila zabrana rada nedjeljom, trgovci će od 1. lipnja do jeseni nedjeljom moći raditi, ali do 14 sati.

Većina trgovaca spremna je otvoriti trgovine nedjeljom, no ima i onih koji smatraju da je radno vrijeme do 14 sati prekratko da se pokriju svi troškovi pa razmišljaju o tome isplati li se uopće nedjeljom otvarati trgovinu.

Većina trgovinaza prodaju hrane i kućnih potrepština vjerojatno će nedjeljom raditi do 14 sati, no pitanje je hoće li se na to odlučiti i trgovački centri u koje kupci ne dolaze rano jutro.

'Građani sigurno neće u šest ujutro kupovati namještaj ili garderobu pa još razmišljamo hoćemo li 1. lipnja otvoriti centar Mandi i nedjeljom', kaže Dragutin Mamić, savjetnik tog trgovačkog centra.

Dodaje da većina trgovačkih centara koji su na početku godine podnijeli ustavnu tužbu na zabranu rada nedjeljom smatra da bi bilo bolje da taj dan trgovine imaju mogućnost rada od 12 do 19 sati jer im otvaranje u šest ujutro ne znači ništa.

Neslužbeno doznajemo kako Ministarstvo gospodarstva razmatra mogućnost da se u ljetnoj sezoni lokalnim zajednicama omogući da same određuju radno vrijeme trgovina i nedjeljom, kao što je to sada moguće radnim danima, piše Jutarnji list.

Direktorica sektora trgovine pri HGK Milica Rakuša Martulaš kaže da bi ta inicijativa zahtijevala izmjenu zakona jer je nedjelja regulirana na nacionalnoj razini. Ministarstvo bi idući tjedan trebalo dobiti analizu Ekonomskog instituta o utjecaju neradne nedjelje i recesije na pad prometa, nakon čega će se moći donositi odluke o mogućim promjenama zakona.

U najvećem trgovačkom lancu Konzumu potvrđeno je da će raditi nedjeljom čim se za to stvori zakonska mogućnost.

'Nedjeljom će raditi neki od naših dućana, ali to će ovisiti i o ponašanju konkurencije', rekli su nam u Agrokoru.

Prvog će lipnja svoje trgovine nedjeljom otvoriti i Pevec, u kojem su osjetili pad prometa zbog neradne nedjelje pa će im ponovna mogućnost rada, makar i sezonski, dobro doći.

Predsjednik Ceha trgovine Boris Vukelić kaže kako i mali trgovci željno očekuju da otvore trgovine.

'Od početka godine 1200 malih trgovaca zatvorilo je svoje trgovine zbog neradne nedjelje i recesije, i to uglavnom u gradskim sredinama', kaže Vukelić koji se zalaže za inicijativu da lokalna zajednica određuje rad trgovine nedjeljom.  'Apsrudno je to što će u lipnju zbog tri praznika djelatnici trgovina imati čak tri neradna dana, no bojim se da je malo vremena za to da se zakon mijenja, zato bi stvari trebalo hitno pomaknuti s mrtve točke', dodaje Vukelić.