OPORBA U SABORU

'Trebali ste jasno reći: guverner je već imenovan'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2012 12:22
  • Objavljeno 29.06.2012 u 12:17
boris vujčić

boris vujčić

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Klubovi zastupnika Hrvatskih laburista i HDSSB-a danas su u Hrvatskom saboru ocijenili da su oporbeni zastupnici omalovaženi kada je riječ o dosadašnjoj proceduri imenovanja guvernera Hrvatske narodne banke (HNB), no potpredsjednik Sabora Josip Leko odgovorio im je da se poštuje procedura po Zakonu o HNB-u koji je na snazi već duže vrijeme.

"Zakon o HNB-u je na snazi dugi niz godina i uvjeravam vas da će u postupku izbora guvernera, viceguvernera i savjeta, biti u potpunosti poštovan zakon i poslovnik Hrvatskog sabora. Ništa se novo neće dodavati niti oduzimati od vladajućih propisa", rekao je Leko nakon stanke koju su na početku zasjedanja zatražili klubovi Hrvatskih laburista i HDSSB-a.

Dragutin Lesar je pak ocijenio da je dosadašnja procedura u imenovanju guvernera HNB-a bila "na štetu oporbe, upitna i čudna".

Podsjetio je da je jučer predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove najavio da će sljedeća sjednica odbora biti u utorak kada bi se trebao utvrditi novi prijedlog kandidata za guvernera HNB-a, uz napomenu da je pet-šest klubova već dostavilo kandidature.

"Mi ni na koji način nismo bili upoznati da je bilo kakva procedura pokrenuta", rekao je Lesar napominjući kako je tek potom iz Odbora upućen dopis da klubovi zastupnika što žurnije dostave prijedlog kandidata, ali ne i što treba priložiti.

"Bila je dobra praksa da se o tako važnim stvarima dogovara na odboru, između vlasti i oporbe ili međuklupskim dogovorom u Saboru", kazao je Lesar i naglasio kako postoji i druga mogućnost, a ta je da vladajući jasno i glasno kažu oporbi: "Već je guverner imenovan. Provest ćemo pro forme proceduru i izglasati guvernera", rekao je Lesar.

Poručio je takav odnos prema oporbi i izostavljanje bilo kakvog razgovora više nije prihvatljivo, podsjetivši da je tako bilo i oko izbora i imenovanja članova antikorupcijskog nacionalnog vijeća.

"Očekivao sam od vlasti koja sebe naziva demokratskom drugačiji odnos prema oporbenim zastupnika, no vi koristite silu većine", rekao je Lesar.

Boro Grubišić je u ime Kluba HDSSB-a ocijenio da vladajući stalno bacaju medijske bombe "kao Boško Buha", a sada i o tome tko će biti guverner HNB-a.

Tako smo prvo saznali kako je telefonski smijenjen guverner Rohatinski, a već slijedeći dan da je imenovan novi, rekao je Grubišić.

Ocijenio je da je takav postupak "vid bahatosti ili neprosvijećenog apsolutizma" koji je omalovažio oporbu na Odboru jer nije znala da su klubovi SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, SDSS-a i Klub zastupnika nacionalnih manjina već dostavili svoj prijedlog.

Nama valjda preostaje vikend, da do 7. srpnja, kada ističe mandat guverneru, žurno dostavimo svoje prijedloge, dodao je Grubišić.

Sabor je kratko raspravio konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Protokola između Republike Hrvatske i Češke Republike uz Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi