BERKOWITZ NE ODUSTAJE

'Tražim od Čačića da mi u lice kaže da se gubim'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 06.02.2012 17:24
  • Objavljeno 06.02.2012 u 15:31
salamon berkowitz

salamon berkowitz

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Američki investitor Salamon Berkowitz ne odustaje od Dalmacijavina bez obzira na to što je Agencije za preuzimanje državnom imovinom (AUDIO) prošli tjedan priopćila da s njegovom tvrtkom Traubi International prekida pregovore jer do traženog roka nije dostavila valjana bankovna jamstva

Berkowitz je pismeno zatražio sastanak s ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem kako bi s njim raščistio nastalu situaciju te da mu se izravno kaže zbog čega njegova ponuda nije prihvatljiva.

'Nisu mi jasne neke stvari, možda sam naivan. Smatram da kupac i prodavatelj trebaju biti na istoj strani, imati isti cilj. Pogotovo bi to trebalo važiti ako je prodavatelj vlada. Ona bi trebala imati interes za pregovore jer nije problem Berkowitz, njega se možete riješiti, problem su radnici Dalmacijavina koji će ostati bez posla', rekao je Berkowitz na današnjoj konferenciji za novinare.

Tvrdi kako od sredine rujna prošle godine, od kad je prihvaćena njegova ponuda za splitsku tvrtku, nitko od njega nije tražio bankovne garancije. Na svim dosadašnjim sastancima kojim je prisustvovao u AUDIO-u, kaže, imao je dojam da sve ide svojim tijekom, i da samo što dogovor nije postignut.

Zbog toga je ostao šokiran kad je prošlog tjedna, u utorak 31. siječnja, preko medija saznao da im je Ministarstvo gospodarstvo dalo rok do 17 sati da dostave plan restrukturiranja i 120 milijuna kuna vrijedne bankovne garancije. Berkowitz tvrdi, da je službeni dopis dobio samo tri sata prije istekao roka i da u tom vremenu nije bilo šanse da dođe do jamstva banke.

'U dopisu ministarstva uopće se nije navodilo za što se traži tih 120 milijuna kuna', čudi se Berkowitz.

Ovakvim postupcima, upozorava, vladajući će rastjerati sve potencijalne investitore pogotovo jer se dosad stvarala slika da je Hrvatska otvorena zemlja u kojoj je Vlada spremna pomoći stranim ulagačima. Ako njegova priča dođe u strane medije, uvjeren je da će Hrvatska biti osramoćena.

Ponovio je da je on ozbiljan investitor koji ne trči za brzom zaradom te da ne namjerava odustati od Dalmacijavina.

'Vjerujem da na sastanku s Čačićem možemo riješiti administrativni ping-pong. Želim sjesti za stol s predstavnikom Vlade i, ako mi on kaže da se gubim odavde, ja ću to i učiniti', poručuje Berkowitz.

Kaže da mu bankovna garancija uopće nije problem, ali prije toga treba se riješiti nečisto vlasništvo nad nekretninama Dalmacijavina koje su opterećene hipotekama. Osim države koja se obvezala da će skinuti svoje hipoteke u slučaju kupnje, Berkowitz je, tvrdi, otkrio da su hipoteke stavile neke banke i radnici koji tuže tvrtku zbog neisplaćenih plaća

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi