NESLUŽBENO

Tomislav Rosandić najizgledniji kandidat za povjerenika za Agrokor

26.02.2018 u 21:07

Bionic
Reading

Nakon današnjeg sastanka s vjerovnicima Agrokora, premijer Andrej Plenković nije želio konkretno govoriti o potencijalnim kandidatima za povjerenika za Agrokor kratko poručivši kako ih ima više. Ipak, neslužbeno je isplivalo jedno ime

Kako neslužbeno doznaje HRT, najizgledniji kandidat za izvanrednog povjerenika je Tomislav Rosandić, iskusni financijski stručnjak, koji je donedavno bio financijski direktor HEP-a.

U listopadu prošle godine trebao je preuzeti čelno mjesto Hrvatskih autocesta. Međutim, njegovo imenovanje spriječilo je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, koje je zaključilo da ne ispunjava formalne uvjete za to.

Iako nije postojao sukob interesa, presudna je bila odredba zakona kojom je izričito propisano da dužnosnici 12 mjeseci nakon odlaska s dužnosti ne smiju biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava. Tako se Rosandić našao u pomalo bizarnoj situaciji da zbog zakonske nelogičnosti nije mogao preći iz jedne u drugu državnu tvrtku.

Rosandića je u upravu HEP-a 2014. doveo HNS kao nestranačkog stručnjaka. Prije toga bio je direktor tvrtke Eurocable, a tijekom karijere radio je i u našičkoj Nexe grupi.

  • +15
Sastanak privremenog povjereničkog vijeća za Agrokor Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Tijekom 2015. u HEP-u je uspješno proveo refinanciranje kreditnih obveza izdavanjem obveznica po povoljnim uvjetima. Zahvaljujući pozitivnim trendovima u upravljanju financijskim položajem, rejting agencija S&P podigla je kreditni rejting HEP-a.

Za uspješno upravljanje prošle godine je proglašen financijskim direktorom godine u Hrvatskoj na drugoj dodjeli te nagrade održanoj u organizaciji konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte.