vjerovnici nervozni

Vidaković nakon sastanka s Plenkovićem: Svatko je plakao nad svojom sudbinom

26.02.2018 u 15:44

Bionic
Reading

Dobavljači i vjerovnici Agrokora očekuju nastavak procesa izvanredne uprave i pregovora o nagodbi, kao i da Vlada što prije predloži novog izvanrednog povjerenika, istaknuli su u ponedjeljak nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem članovi Privremenog vjerovničkog vijeća.

"Svatko je plakao nad svojom sudbinom", tim je riječima najprije današnji sastanak komentirala prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković. 

Tema sastanka bio je nastavak procesa i nastavak pregovora. "Ono što smo svi u ovom procesu apsolutno potvrdili je da smo zainteresirani da se do nagodbe dođe", rekla je. 

Prenijela je i kako im je premijer Andrej Plenković rekao da je u fazi svih aktivnosti koje trebaju prethoditi izboru povjerenika i da će vrlo brzo biti poznato to ime. 

Danas se, kaže, ni jedno ime nije se spominjalo. "Pretpostavljam da već ime imaju. Ne znam, ali pretpostavljam s obzirom na način kako je komunicirao s nama", odgovorila je Vidaković, na upit kada se može očekivati da Vlada iziđe s prijedlogom novog povjerenika. 

Upitana vlada li među dobavljačima nervoza s obzirom da se gotovo dva tjedna ne događa ništa, Vidaković je rekla kako smatra da od nervoze u ovom trenutku neće dobiti ništa. "Mi trebamo svi zajedno sjesti i početi raditi ono što je prioritet, a to je zapravo dogovarati se i privoditi kraju ovaj proces", poručila je. 

Upitana za komentar medijskih napisa po kojima se tvrtka Franck obratila Trgovačkom sudu sa zahtjevom za više transparentnosti u procesu izvanredne uprave te primjedbama da svi dobavljači nisu jednako tretirani, Vidaković, koja u Privremenom vjerovničkom vijeću predstavlja velike dobavljače Agrokora, poručila je kako je zastupala interese svih dobavljača. 

"Apsolutno sve što se dešavalo iskomunicirano je na udruzi dobavljača odnosno koordinacijama dok sam ih ja vodila. I svi kriteriji su tamo glasovani i većinom glasova prihvaćeni i prema tim kriterijima je plaćano, bilo da se radi o starim plaćanjima bilo da se radi o kriterijima za roll-up", rekla je Vidaković, dodajući kako ne bi ulazila u razloge Francka. 

Prema pisanju medija, Franck je od Trgovačkog suda zatražio više transparentnosti, među ostalim i objavju osam dopuna ugovora o roll-up kreditu, a zatražio je i zapisnike sa sjednica Privremenog vjeroničkog vijeća  s kraja prosinca prošle i iz siječnja ove godine, kao i imenovanje stalnog vjerovničkog vijeća. 

  • +15
Sastanak privremenog povjereničkog vijeća za Agrokor Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Predstavnik malih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću  Mato Brlošić također je istaknuo kako je na sastanku bilo riječi o njihovoj želji da se u procesu izvanredne uprave nastavi tamo gdje se stalo.

Na sastanku u Vladi bio je i čelnik Knighthead investicijskog fonda Thomas Wagner. Wagner, prenosi Novi list, tvrdi da je sastanak s premijerom pokazao da svi kreditori ali i opskrbljivači žele zajednički privesti procest postupka izvanredne uprave u Agrokoru kraju, na dobrobit kupaca, zaposlenih, 'ali i građana Hrvatske'.

'Ostalo je još dosta posla za napraviti, ali ćemo raditi na tome da proces ni na koji način ne bude na štetu građana Hrvatske i da se pri tome ne potroši proračunski novac', kazao je Wagner. Na novinarsko pitanje prodaje li Knighthead obveznice Agrokora, kazao je da to nije istina, da oni drže obveznice koje su kupili.

'Mi ne prodajemo obveznice, investirali smo dosta novca u kompaniju i bit ćemo konstruktivni u nastojanju da ona ima budućnost', zaključio je Wagner. Na izravno pitanje koliko obveznica Agrokora drže, Wagner je odgovorio da o detaljima svog poslovanja njegov fond ne govori javno.   

Osim Plenkovića, na sastanku su bili i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović od strane Vlade, dok su vjerovnike predstavljali Mato Brlošić, predstavnik malih dobavljača, Marica Vidavković, predstavnica velikih dobavljača te predstavnici financijskih institucija Miljenko Živaljić i Claudio Cesario (Unicredito Zagrebčka Banka), Tom Wagner i Andrew Shannahan (Knighthead), Sergei Volk (Sberbank), Riccardo Orcel i Roman Nagaev (VTB).

Po dolasku pred Vladu novinari su upitali Vidaković o čemu će razgovarati, na što je tek odgovorila da će "to saznati kad uđemo unutra". Na inzistiranje novinara da je zasigurno u pozivu pitalo zbog čega, kazala je: "U pozivu stoji samo da dođemo".

Vjerovnici žele da osoba koja bi trebala postati novi izvanredni povjerenik bude netko tko je upoznat s procesom, a Vlada želi osobu koju se neće moći prozivati za sukob interesa, ali koja će biti i politički prihvatljiva. 

Nešto ranije, nakon održanog sastanka s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, neki od koalicijskih partnera izjavili su kako im je rečeno da će u Agrokoru biti imenovana višečlana uprava te da bi se to trebalo dogoditi u idućih nekoliko dana. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor uvjeren je da će situacija s Agrokorom do sredine tjedna biti riješena.

"Imat ćemo novu upravu s više članova. Danas u 15 sati dolaze predstavnici svih vjerovnika dati potporu Vladi i oko izbora povjerenika i nastavka procesa. Svi zajedno radimo na tome da sve završi 10. srpnja", rekao je Kosor.

"Ako do 10. srpnja dođe do nagodbe onda su ova saborska većina i predsjednik Vlade Andrej Plenkovoć uspjeli da bez i jedne kune poreznih obveznika izvučemo Agrokor iz problema, a svi znamo da su dugovi 60 milijardi kuna. Ako to napravimo bez ijedne kune poreznih obveznika onda smo uspjeli, a to ćemo znati 10. srpnja", rekao je Kosor.

Branko Hrg (Hrvatska demokršćanska stranka) rekao je kako se nije govorilo o konkretnim imenima za Agrokor, no očekuje se da će premijer izaći s imenima više članova za 2-3 dana, dok je Radimir Čačić (Reformisti) rekao kako postoji nekoliko kvalitetnih kandidata te da će rješenje biti nađeno u najkraćem mogućem vremenu.

  • +17
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Inače, predstavnici Udruge dobavljača Agrokora apelirali su krajem prošlog tjedna da se što prije izabere i imenuje novi izvanredni povjerenik za Agrokor, poručujući da nagodba nema alternative te da novi povjerenik ima dobru podlogu za nastavak procesa nagodbe. 

Predsjednik Udruge i čelnik Podravke Marin Pucar tada je istaknuo kako dobavljači žele da se što prije izabere novi izvanredni povjerenik i da se nastavi rad na nagodbi. Pucar je istaknuo i kako novi izvanredni povjerenik treba biti stručna osoba, obrazovana i s respektabilnom karijerom.

Dobavljači će tražiti da se nagodba dovrši do srpnja, i kad se izabere novi povjerenik inzistirat ćemo da se proces nastavi, a ne da se vraćamo na početne pozicije, istaknuo je tada Pucar, dodajući kako novi povjerenik ima dobru platformu za nastavak nagodbe. 

Sastanci u izvanrednoj upravi Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL