plenković bira

Hoće li netko od ovih ljudi dovršiti Ramljakov posao?

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 21.02.2018 15:57
  • Objavljeno 21.02.2018 u 15:22
Željko Perić, Vladimir Bošnjak, Zvonimir Mršić i Tin Dolički

Željko Perić, Vladimir Bošnjak, Zvonimir Mršić i Tin Dolički

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell, Cropix

Kuloarima kruži nekoliko imena koja bi mogla zamijeniti Antu Ramljaka na čelu izvanredne uprave Agrokora. Kao favoriti guraju se Zvonimir Mršić i Vladimir Bošnjak. Još su navodno u igri Fabris Peruško, Željko Perić, Tin Dolički i Ivo Markotić. Ramljak svom nasljedniku u miraz ostavlja vrući krumpir - morat će naći kompromis među Agrokorovim vjerovnicima za postizanje nagodbe. U suprotnom kompanija odlazi u stečaj

U ulozi povjerenika najbrže bi se snašli Mršić i Bošnjak, koji su dosad bili članovi Ramljakova najužeg tima.

Bošnjak je u Agrokor stigao 2016. godine. Ranije je radio u Hypo Alpe-Adria-Banku na poziciji direktora u Hypo ulaganjima. Prije toga bio je direktor u tvrtki TO ONE te odgovoran za poslove financijskog savjetovanja pri spajanjima i preuzimanjima, a na početku karijere bio je zaposlen na Zagrebačkoj burzi i u investicijskoj banci CAIB.

Mršića je Ramljak vrbovao u lipnju prošle godine. Postavio ga je za savjetnika za sektor hrane te je zadužen za tvrtke unutar koncerna koje se bave proizvodnjom te distribucijom hrane i pića. Prije dolaska u Agrokor Mršić je pet godina bio na čelu Podravke. Tri mandata bio je gradonačelnik Koprivnice, od 2001. do 2011. godine, a obnašao je i dužnost saborskog zastupnika.

Željko Perić

Željko Perić

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Željko Perić je konzultant i poduzetnik koji je radio i kao savjetnik Jadranke Kosor. Bio je dio njezina tima za ekonomska i gospodarska pitanja. Perić je osnivač i izvršni partner konzultantske tvrtke Caper. Prije osnivanja Capera 2005. proveo je 20 godina na visokim menadžerskim pozicijama u nekima od vodećih hrvatskih kompanija. Bio je predsjednik Uprave Lure (današnjeg Dukata), a prije toga proveo je deset godina u Plivi na pozicijama financijskog direktora i člana Uprave Plive.

Tin Dolički

Tin Dolički

Izvor: Screenshot / Autor: Scrennshot

Tin Dolički je zagrebački odvjetnik specijaliziran za trgovačko pravo koji je u vjerovničkom vijeću zastupao američki fond Knighthead Capital Management, a potom je postao pravni savjetnik u Agrokoru. Njega je na svom blogu prozivao Ivica Todorić. 'Čije interese Tin Dolički štiti - Agrokora ili njegovog najpovlaštenijeg vjerovnika? Kada je pisao zaštitne klauzule u ugovoru o roll upu koje onemogućavaju smjenu Ramljaka, da li je štitio interese Agrokora ili strvinarskog Knightheada, koji je potpisivanjem ugovora ostvario ogromnu dobit', pisao je Todorić u blogu.

Fabris Peruško predsjednik je Uprave Tiska. Prije toga je radio kao samostalni savjetnik uprava nekoliko regionalnih tvrtki. Proveo je pet godina kao konzultant u konzultantskoj tvrtki McKinsey &Co., a nakon toga je dvije godine bio direktor operacija vodećeg ruskog online trgovca Lamoda.ru.

Ivo Markotić (lijevo)

Ivo Markotić (lijevo)

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ivo Markotić generalni je direktor u Badelu 1862. Karijeru je počeo 1992. kao predsjednik Uprave Slavonske banke Osijek. Nakon toga je radio u Zagrebačkoj banci, Centar banci, a od 2003. do 2008. bio je osnivač i član Uprave Locat leasinga (danas Unicredit Leasing Croatia).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!