PROMJENE OD 1. LISTOPADA

Tko će nam nuditi najjeftiniju struju?

Bionic
Reading

Nije dugo trebalo čekati reakciju na najavu Hrvatske elektroprivrede (HEP) da će od 1. listopada ove godine sniziti proizvodni dio cijene električne energije za 10,7 posto, što za 2,15 milijuna kućanstava znači nižu ukupnu cijenu struje od šest do sedam posto, piše Slobodna Dalmacija

Prvoga radnog dana ovoga tjedna, priopćenjem u kojem najavljuje snižavanje cijena također od 1. listopada, javila se tvrtka GEN-I, koja s 1. rujnom dostavlja električnu energiju za više od 4500 stranaka u Hrvatskoj, a do danas ima više od 12.000 upita za promjenu opskrbljivača.

U toj tvrtki su, naime, izračunali da su s HEP-ovim novim cijenama samo dva posto povoljniji od HEP-a, a kako žele zadržati razliku, rješenje je bilo snižavanje vlastitih cijena.

Istoga dana oglasila se i tvrtka RWE Energija podsjećajući da je od početka svog dolaska na hrvatsko tržište građanima ponudila uštedu do 12 posto u odnosu na dominantnog opskrbljivača, HEP ODS, te naglašavajući da ta odluka ostaje bez obzira na promjenu cijene HEP-a.

'RWE se ugovorom s krajnjim kupcima obvezao sniziti cijenu u odnosu na dominantnog opskrbljivača, ukoliko ovaj bude snižavao cijene. Time RWE-ovi potrošači zadržavaju sve obećane uštede', stoji u priopćenju.

RWE će tako cijene prilagoditi već od 1. listopada, a one će se odnositi i na korisnike koji su već potpisali ugovor s RWE Energijom.

Kako se razlike u cijeni najbolje vide na konkretnim primjerima, za primjer u ovom slučaju uzmimo potrošnju jednog kućanstva u Dalmaciji, što je važno naglasiti budući da je uobičajena potrošnja po kućanstvu u Zagrebu puna niža.

Dakle, kućanstvo koje mjesečno troši 1000 kWh električne energije u omjeru 700 viša dnevna tarifa ('skupa struja') i 300 niža dnevna tarifa, HEP-u sada plaća mjesečno 993 kune plus paušal.

U GEN-I-ju taj račun iznosi 919 kuna, ili 74 kune manje.

Sa sniženjem od šest posto, mjesečna uplatnica od 993 kune, od 1. listopada u HEP-u će iznositi 929 kuna (64 kune manje nego do sada).

Kod opskrbljivača GEN-I, račun od 919 kuna bi od 1. listopada, s njihovim sniženjem, iznosio 876 kuna, što je manje za 43 kune.

U odnosu na HEP manje je, pak, za 53 kune mjesečno, piše Slobodna Dalmacija.