PORUKA BIVŠEM PREMIJERU

Tedeschi: Ni ova ni Milanovićeva Vlada u svom smjeru nema nekih velikih razlika

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.04.2016 20:46
  • Objavljeno 28.04.2016 u 20:46
Emil Tedeschi

Emil Tedeschi

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Predsjednik uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako Hrvatskoj trebaju reforme jer ekonomski model nije održiv, da bi Vlada trebala smanjivati ili lomiti otpore interesnih skupina, a ocijenio je da predobro živimo u odnosu prema tome koliko privređujemo

Uoči gostujućeg predavanja studentima na Sveučilištu u Dubrovniku, Tedeschi je odgovarajući na novinarska pitanja istaknuo kako su deklarativno svi za promjene, no prilikom njihova provođenja često se javlja otpor.

'Hrvatskoj trebaju promjene i reforme. Deklarativno ljudi i političke stranke su za promjene, ali kada se predlože određene promjene, nailaze na otpore interesnih skupina. Te otpore razgovorom treba smanjivati, a neke stvari se trebaju i lomiti. Svi će biti protiv korupcije i nelegalnog ponašanja, ali postoji čitav niz načina u našem društvu koji su se ukorijenili i koje treba mijenjati. I stara je Vlada predlagala i ova Vlada predlaže neke smislene stvari. Sjetite se prijedloga monetizacije autocesta, a nova Vlada predlaže monetizaciju zamrznute imovine. Čim se to spomenulo, digli su se glasovi pa se tako prijeti izlaskom iz Vlade ako krene privatizacija', rekao je Tedeschi.

'Političari unutar jedne interesne skupine ne mogu se dogovoriti. Ovakav ekonomski model za Hrvatsku je neodrživ. Mi previše trošimo u odnosu na ono što stvaramo. Predobro živimo u odnosu na to koliko privređujemo. Neke promjene će biti i bolne, ali moraju se što prije početi događati. Mora se ljudima objasniti što će biti skuplje i zašto', istaknuo je.

Milanovićeva Vlada nije bila dovoljno hrabra u reformama

Na pitanje koliko je Milanovićeva Vlada bila uspješna u 'lomljenju' u odnosu prema ovoj Vladi te na zamolbu da komentira moguće privatizacije državnih tvrtaka, Tedeschi je odgovorio kako je Milanovićeva Vlada bila uspješna u inzistiranju na zakonitosti i smanjenju korupcije, ali ne i u provođenju reformi.

'S druge strane, nije bila dovoljno hrabra ni u reformama ni u privatizaciji. Nova Vlada kaže kako treba privatizirati sve ono što nisu državni resursi i državni monopoli. Sve to treba staviti u funkciju gospodarstva. Ni ova ni prošla Vlada u svom smjeru nema nekih velikih razlika. Ova Vlada ima kompliciraniju većinu u Saboru i sporija je od prošle. To nije nužno negativno, ali za vidjeti je što će se realizirati od onoga što je najavljeno', istaknuo je Tedeschi.

Studentima je rekao i da Vladu treba raspustiti ako proda naše vode i šume, no to se ne odnosi na razne tvornice ili neke hotele koje Vlada ima u svojem portfelju. Ocijenio je da je država 'nepažljiva s resursom prostora koji sustavno uništavamo' te da se prema ljudima 'ponašamo bahato'.

'Naše podneblje je srčano pa smo se s jednom elitom obračunali 1941., drugom '45., trećom '48., potom 1968. pa 1971. godine itd. Potom 1991., pa 1999. godine, pa 2001. godine, 2004. godine i svake četiri godine sustavno se trudimo srezati onoga tko je negdje bio i nešto stvorio jer su došli neki pametniji na vlast', rekao je Tedeschi.

Govoreći o Atlantic grupi, istaknuo je da se ona razvijala 'pojednostavljenim načelom: izbjeći ovisnost o faktoru jedan i uvijek pokušati postati broj jedan' te da je počela sa šest ljudi, a danas ih je 5.500.'Otkad smo počeli, borili smo se da nemamo ovisnost o jednom čovjeku, jednom proizvodu, tržištu, dobavljaču, kupcu i sirovini, a pokušavali smo biti najbolji', rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!