TPORTAL DOZNAJE

Švicarci traže novog šefa Podravke, Mršić odlazi

20.01.2017 u 15:00

Bionic
Reading

Krajem veljače održava se Glavna skupština dioničara Podravke na kojoj će se odabrati članovi Nadzornog odbora. Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) traži da se u NO koprivničke tvrtke uvrste Slavko Tešija, Luka Burilović, Sandra Fuček Šanjić te Marko Kolaković

Prvi su to koraci prema stvaranju nove Uprave Podravke, koju će sadašnji predsjednik Zvonimir Mršić sasvim sigurno napustiti, a njegova zamjenika već traži ugledna švicarska agencija za headhunting.

Upravo se Marka Kolakovića spominjalo kao najizglednijeg kandidata za novog šefa Podravke, no s obzirom na to da ga država kandidira za Nadzorni odbor, on vjerojatno neće biti Mršićev nasljednik. Kolaković je profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i šef HDZ-ova zagrebačkog gradskog odbora. U široj javnosti postao je 'slavan' kada je, kao šef HDZ-ova gospodarskog odbora u travnju 2014., predložio gradnju tunela kojima bi se spajali Hvar, Brač i Šolta. U njegovoj viziji kompleks tunela koji bi povezivao tri otoka bio bi 'Kalifornija Europe'.

Ambiciozni Kolaković, barem što se Podravke tiče, morat će se zadovoljiti Nadzornim odborom, dok će Upravu Mršić morati prepustiti nekome drugome.

Priča se barem tako u kuloarima, no bez previše riječi o tome tko će doista biti novi šef Podravke. Mediji su, osim Kolakovićevim, špekulirali još jednim imenom – Marinom Pucarom, bivšim zaposlenikom Podravke i donedavnim predsjednikom Uprave Zvečeva.

Njega se doduše spominje i kao mogućeg predsjednika, ali i člana Uprave Podravke. Pucar, rođenjem Zadranin, do rujna prošle godine bio je direktor Zvečeva. Međutim napustio je taj položaj kako bi završio doktorski studij na temu strategije upravljanja brendovima. Pucara za šefa Podravke želi ministar državne imovine Goran Marić - oni se znaju iz nogometnih dana, kada je Pucar igrao u NK-u Zadar, a Marić je bio nogometni sudac.


Pucar je u Zvečevo došao 2012. Karijeru u Podravci počeo je 2001., a pod svjetla reflektora dolazi nakon što je buknula afera Spice. Tada je njega i Miroslava Vitkovića Nadzorni odbor ovlastio da vode Podravku, nakon što su uhićeni ostali članovi Uprave.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a karijeru je počeo u Gavriloviću te je prošao put od trgovačkog putnika do menadžera. Dok je vodio Zvečevo, realizirao je zapažen posao proizvodnje čokolada za najveći britanski trgovački lanac Tesco. Sličan posao ostvario je i s još dva manja britanska trgovačka lanca.

Tko će doista biti novi šef Podravke, ovisit će o dogovoru države i četiri obvezna mirovinska fonda. Ono što je dogovoreno, doznajemo iz izvora bliskih Podravci, to je da će novog direktora tražiti agencija za headhunting, i to na zahtjev mirovinskih fondova kako bi se izbjegla imenovanja po političkoj (ili nogometnoj) liniji.

'Mirovinci žele da sva zapošljavanja idu preko agencije za headhunting da ne bi bilo zapošljavanja po raznim vezama. To radi švicarska agencija Egon Zehnder, a o Pucaru ovisi koliko će imati šanse na razgovoru s njima', kaže naš izvor.


I drugi izvor iz Podravke potvrđuje: 'Traži se novi predsjednik Uprave, a država i mirovinski fondovi se natežu oko imenovanja. Država želi većinu u Upravi i Nadzornom odboru iako ima samo 25 posto vlasništva u Podravci, a mirovinci 50 posto.'

Izvor dodaje kako se država ne bi smjela ponašati tako jer samo s četvrtinom dionica nema pravo postavljati Upravu i Nadzorni odbor.

'Ako se to tako postavlja, onda nema korporativnog upravljanja. Ako nema toga, firma ne može rasti. Pogledajte Podravku prije - Nadzorni odbor nije bio šef Upravi jer su Upravu postavili neki drugi ljudi i zato su se događale sve te loše stvari. Ako se Podravka vrati na taj smjer, to neće biti dobro', dodao je izvor te zaključio:

'Upravu treba postaviti profesionalno i u tome agencija za headhunting može pomoći. Njima treba dati imena potencijalnih kandidata, između kojih će Nadzorni odbor imenovati Upravu, najbolju za kompaniju, a ne najbolju za lokalni kraj ili pojedince.'