vruća tema

Sprema se zabrana rada nedjeljom, no tu ideju ne prihvaćaju svi mirno: To je kao mjesec dana lockdowna

12.07.2021 u 09:05

Bionic
Reading

Sektoru trgovine spremaju se promjene. Zabrana rada nedjeljom, ograničeno radno vrijeme, COVID potvrde za kupce… Javnost je podijeljenog mišljenja. Neki najavljuju i otpor.

''Ustavni sud je dosad tri puta to odbacivao, uključujući i prošle godine za vrijeme COVID-a. Ovoliko iznimaka i ovako neravnomjerni udar na razne sudionike u gospodarstvu sigurno ne mogu proći na Ustavnom sudu'', kaže Slobodan Školnik iz Udruge trgovina pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Vlada želi ograničiti i radno vrijeme od 6 do 21 sat, a HUP se protivi. Želi bolji zakon o radu, a ne zabranu rada. Glas Poduzetnika predlaže da zakon odredi koliko radnik nedjelja smije raditi. Zabrane vode i do manjka u proračunu.

''Zabrana rada nedjeljom na 36 nedjelja, koliko su oni to odredili, ekvivalent je 30 neradnih dana, kao mjesec dana lockdowna'', pojašnjava ekonomski savjetnik UGP-a Vuk Vuković. Lani je to proračun stajalo 6 milijardi kuna, javlja Dnevnik.hr.

No, nisu svi protiv zabrane rada nedjeljom. ''Ako neće kupovati nedjeljom, kupit će subotom, kupit će petkom, ponedjeljkom. I mislim da tu neće se dogoditi neka šteta'', smatra Ivica Katavić, predsjednik sektora trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Primjer je, kaže, njegov trgovački lanac koji je 2019. godine uveo neradnu nedjelju.

''Mi smo ostvarili rast. Mislim da onda ne treba puno više govoriti što očekivati od trgovine jer cijelo vrijeme kad mi nismo radili nedjeljom naša konkurencija je bila otvorena i radila i mamila naše potrošače'', otkriva Katavić.