na koljenima

Mrak Taritaš: Zabrana rada nedjeljom donijet će štete za gospodarstvo

07.07.2021 u 12:13

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš u srijedu je ustvrdila da će najavljena zabrana rada trgovina nedjeljom za posljedicu imati nove štete za gospodarstvo koje je ionako na koljenima i prouzročit će otpuštanja radnika

"Ponovno otvaranje teme zabrane rada trgovina nedjeljom posljedica je opće nesposobnosti Andreja Plenkovića i njegove Vlade u nošenju s krizom. Umjesto da konačno urede državu u kojoj stvari funkcioniraju i radnici su plaćeni za ono što odrade, oni opet mogu smisliti samo ograničavanje i zabranu", upozorila je na konferenciji za novinare Mrak Taritaš.

Posljedica će, ističe, biti samo jedna - nove štete za gospodarstvo koje je ionako na koljenima i iz helikoptera moramo bacati novac da bi se čuvala radna mjesta. "Svi oni imat će štetu, na različite načine i u različitim omjerima, ali svima je zajedničko jedno - vrlo je vjerojatno da će morati otpuštati radnike", zaključila je Mrak-Taritaš.

Najavljenim izmjenama Zakona o trgovini, poručila je, guši se poduzetništvo zbog nesposobnosti države.

Da nismo članica EU, da ovisimo samo o HDZ-u, mrtvi od korone i mrtvi od gladi bi ležali po cestama, ocijenila je, dodavši da najnoviji prijedlog Zakona o trgovini opet predviđa zabranu rada nedjeljom za trgovine - i to samo za neke trgovine i samo ponekad iz čega se vidi "da je riječ o apsurdnom prijedlogu".

Osim rada nedjeljom, zabranjuje se i rad nakon 21 sat u sve dane, kazala je, dodavši da se osim ludila s nedjeljom, uvodi još jedno ludilo - ograničavanje radnog vremena.

Prijedlog zakona čisto ludilo

Podsjetila je da je Ustavni sud tri puta u zadnjih 17 godina zabranu rada nedjeljom proglasio neustavnom, zadnji put prošle godine, kada je procijenio da je zabrana rada nedjeljom pretjerana mjera čak i u uvjetima pandemije, no, napominje, HDZ gura dalje s tom nerazumnom odlukom.

"Članak 49. Ustava jasno kaže da su tržišna i poduzetnička sloboda temelj gospodarskog ustroja Hrvatske i da svi imaju jednak položaj na tržištu, a ovim prijedlogom to načelo se krši", istaknula je Mrak Taritaš. Napomenula je kako nije sporno da se zaštite prava radnika ali je sporan način na koji to država opet želi postići - ograničavanjem poduzetništva zbog vlastite nesposobnosti da osigura poštivanje zakona i prava radnika.

Taj prijedlog zakona, selektivnu zabrana rada nedjeljom i ograničavanje rada do 21 sat ocijenila je 'čistim ludilom'.

"Nakon što je tri puta Ustavni sud srušio ideju o zabrani rada nedjeljom Vlada ponovno predlaže sljedeće - zabranu rada samo nekima dok drugi koji se bave istom djelatnošću, uključujući i trgovine u sklopu vjerskih objekata ili svetišta mogu normalno raditi i nemam drugi komentar na to osim da se radi o ludilu i nesposobnosti", poručila je Mrak Taritaš.

Podsjetila je da je Glas u prošlom sazivu Sabora u proceduru uputio prijedlog dopune Zakona o radu kojim su predlagali da se u zakon stavi odredba koliko se više radnicima mora platiti rad nedjeljom i blagdanom, što do danas nije propisano zakonom.

"Vlada nema hrabrosti ili znanja to provesti, a umjesto toga imamo populističko dodvoravanje na štetu nekih dijelova gospodarstva", zaključila je.