NA POTEZU GRAD ZADAR

Supernova otvara bez uporabne dozvole?

supernova

supernova

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Na gradilištu trgovačkog centra Supernova su bageri, a na oglasnim panoima već plakati za otvorenje. No, otvore li krajem listopada, bit će to bez uporabne dozvole i riskiraju najmanje 25 tisuća kuna kazne

Iz Ureda za građevinske dozvole Grada Zadra potvrdili su za DalmacijaNews da dozvolu nisu ni zatražili, iako je prema neslužbenim informacijama marketinške agencije Hit Media, otvorenje Supernove planirano 28. listopada

Jesu li opet promijenili planove, od Grgura Jolića, direktora Supernove u Hrvatskoj nije se moglo doznati jer se ni nakon deset dana nije javljao na pozive. Nije ni čudo što izbjegava medije, jer uporabnu dozvolu teško će dobiti. I to sve zbog sukoba s glavnim izvođačem radova – zagrebačkom tvrtkom Foedus gradnjom, kojoj su ostali dužni 40-ak milijuna kuna i sada se naganjaju po sudu.

Jer, osim svih radova izvedenih prema projektu, atesta, investitor Granit Vrkić treba od Foedus gradnje dobiti uredno potpisanu potvrdu.

'Nas do danas nitko nije kontaktirao. Po svim kriterijima, investitor Granit Vrkić ne bi uopće trebao dobiti potrebne dozvole jer je bilo jako mnogo nepravilnosti. Koliko znam, nakon 22. srpnja i izlaska sudskog vještaka na teren ni građevinski dnevnik nije uredno vođen, što znači da ne postoji nikakav zapisnik o tome kako se što radilo', govori Mijo Kladarić, odvjetnik Foedus gradnje.

Nepravilnosti su izašle u javnost čim je Granit Vrkić počeo kasniti s plaćanjem izvođaču radova, još u travnju ove godine. Tada su krenula kašnjenja, a zatim su radnici počeli zapitkivati, da bi Foedus gradnji ugovor bio otkazan 8. lipnja, tvrde, nakon 90 posto obavljenog posla.

Do tada im je za posao u Zadru Granit Vrkić isplatio 80 milijuna kuna od ugovorenih 121 milijuna. No, Zadar nije jedini slučaj - isti scenarij se ponovio u Osijeku i Buzinu

Supernova je preko svoje mreže tvrtki Afirmacija nekretnina (u koju je umrežena i Granit Vrkić, ali pod vlastitim imenom – op.a) zagrebačke građevinare Foedus gradnju ostavila u dugovima na svim tim gradilištima. Za odrađene poslove u Osijeku Supernova Foedusu navodno duguje 90 milijuna kuna, a u Buzinu 43 milijuna. Iako su dvije tvrtke godinama uspješno surađivale, danas u Foedus gradnji vjeruju da su ih potpuno nasamarili.

'Radili smo sve – otkupljivali zemljište, rješavali dokumentaciju, organizirali kooperante... Sad zbog tolikih potraživanja Foedus gradnja možda propadne što znači otkaze za dvije tisuće ljudi', govori Kladarić.

Navodi i kako je gradnja Supernova centara krenula pod čudnim okolnostima. Zadarski investitor Granit Vrkić nema nijednog zaposlenog. Poznato je da je Granit Vrkić osnovao poduzetnik Reno Sinovčić prije sedam godina i obavio okrupnjivanje zemljišta na području između veletržnice i Crnog.

Tvrtku je zatim prodao i to SITARGO Aktiengesellschaftu iz Lištenštajna, koja ju dijeli u Granit kamenolom i Granit Vrkić. Granit Vrkić prelazi u ruke austrijske grupacije Afirmacije Mursa, investitora u Supernovu. Cijelom grupacijom upravlja jedan čovjek – Grgur Jolić

Na pitanje zašto je Foedus uopće započeo suradnju s potencijalno sumnjivom tvrtkom, odvjetnik Kladarić opravdao je takvu poslovnu odluku krizom 'jer velikih poslova na građevinskom tržištu je sve manje'. Zato su i pristali na 'nered' na terenu – zbog kašnjenja dokumentacije, posao je započeo osam mjeseci nakon planiranog roka.

Zatim je Supernova odlučila usred posla mijenjati glavni projekt i napraviti nešto veći centar. Iako je trebalo ispočetka proći cijelu proceduru oko izdavanja dozvola, odlučeno je da će 'stvari biti riješene u hodu'.

Međutim, to je dovelo do zastoja u radovima, a pitanje je kako je Ured za građevinske dozvole Grada Zadra uopće izdao novu građevinsku dozvolu kad nisu posve riješeni vlasnički odnosi. Jer, cijelo vrijeme usred gradilišta prolazila je prilazna cesta za Crno, koja je trebala biti izmještena prije samog početka radova. Očito je sporni ured 'malo zažmirio', no na pismeni upit DalmacijaNewsa nisu odgovorili - koliko. Sada je opet na potezu isti odjel.

'Grad Zadar sad treba procijeniti hoće li Supernovi dati sve dozvole. Njihova odluka svakako će utjecati i na sudske sporove koje vodimo', govori Kladarić.

Utjecat će i na brojne zakupce poslovnih prostora u Supernovi – na terenu od 74 tisuće metara četvornih bit će smješteno 90 trgovina i brandova poput Zare, Douglasa i sl., a radno mjesto usred recesije trebalo bi naći bar 500 ljudi. Ako i kad se centar – otvori.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi