druga strana

Sumrak vjetroelektrana: 'Nitko ne želi graditi po ovim cijenama, na prekretnici smo'

13.11.2023 u 21:22

Bionic
Reading

Tvrtke koje se bave obnovljivim izvorima energije prolaze kroz jako težak period, obilježen borbom s poremećajima u nabavi, kapitalnim greškama u proizvodnji i sve višim troškovima gradnje i razvijanja projekata

Dok svijet pokušava što brže prijeći na čišću energiju, proizvođači opreme sve teže održavanju korak s rastućom globalnom potražnjom, što dovodi do povećanja troškova i pitanja o ekonomskoj održivosti velikih projekata vodećih igrača u industriji.

Proizvodne pogreške, poput one u podružnici Siemens Gamesa njemačke tvrtke Siemens Energy, postale su sve češće zbog velike navale kupaca. Zbog pogrešaka u lopaticama turbina i ležajevima Siemens Energy je zapao u velike probleme i objavio rekordan gubitak od gotovo tri milijarde eura.

U izvještaju objavljenom prošlog tjedna, Allianz Research primijetio je da je osam najvećih svjetskih tvrtki za obnovljivu energiju smanjilo vrijednost svoje imovine u bilancama za tri milijarde dolara u prvoj polovici godine, pri čemu su projekti vezani za vjetar posebno stradali. Ekonomisti kažu da je sezona objave poslovnih rezultata bila posebno važan trenutak za učenje kad je u pitanju industrija 'obnovljivaca'.

'Cijeli sektor suočava se s rastućim troškovima izgradnje i financiranja te problemima s kontrolom kvalitete i u lancu opskrbe. Inflacija i globalne fluktuacije cijena energije također su dovele do povećanih troškova za projekte vjetroturbina, bacajući sumnje u izvedivost mnogih poduhvata', rekli su ekonomisti Allianz Researcha.

'Neki projekti u SAD-u, ali i u Ujedinjenom Kraljevstvu, u opasnosti su da budu napušteni ako vlade ne pruže podršku i financiraju ih javnim novcem. Kako su ovi projekti pokrenuti prije energetske krize, sa zajamčenim fiksnim cijenama koje su bile niske, sada postaju sve manje profitabilni', dodaje se.

Danska tvrtka Ørsted objavila je prošlog tjedna da odustaje od razvoja dva priobalna projekta u SAD-u te je otpisala njihovu vrijednost od 5,6 milijardi dolara.

Vjetroelektrana u Francuskoj Izvor: EPA / Autor: STEPHANE MAHE / POOL

Međutim, druga danka tvrtka, Vestas, pružila je tračak nade tržištu. Objavili su znatno bolje rezultate od očekivanih, no i upozorili da kratkotrajni izgledi nisu dobri. Njezin izvršni direktor Henrik Andersen rekao je za CNBC da se sektor nalazi pred prekretnicom i da će se uskoro vidjeti pravi dobitnici i gubitnici.

Jacob Pedersen, stariji analitičar u Sydbanku, složio se da je Vestas dobro pozicioniran, ali da i tvrtke i donositelji političkih odluka moraju preispitati svoje strategije kako bi prijelaz na čistu energiju i neto nula emisije stakleničkih plinova bili mogući.

'Ogroman dio problema povezan je s projektima iz 2019. i 2020. godine jer su ugovoreni po niskim cijenama. Od tada su inflacija i kamate porasle te je postalo puno skuplje graditi vjetroelektrane i dovršavati započete projekte', rekao je Pedersen.

Europska komisija objavila je prošlog mjeseca novi Akcijski plan za vjetroturbine s ciljem značajnog povećanja instalirane snage vjetroelektrana. Pedersen je rekao da je to dokaz da je cijelom svijetu potrebna 'politička rekalibracija', ali da se to neće postići preko noći.