SVE NA JEDNOM MJESTU

Sumnjate da ste zaraženi koronavirusom? Ovaj vodič otkrit će vam sve: Kad zvati liječnika, kako se testirati, što s kontaktima...

28.10.2020 u 10:25

Bionic
Reading

Od pojave prvog zaraženog koronavirusom u Hrvatskoj prošlo je osam mjeseci. Znanje o virusu i bolesti koju uzrokuje, Covidu-19, mnogo je veće nego tad. Slijedom toga mijenjale su se zdravstvene preporuke, a zadnja promjena je skraćivanje samoizolacije s 14 na 10 dana. Donosimo vam vodič za to što raditi ako se sami zarazite

Koji su simptomi Covida-19?

Najčešći simptomi su:

  • povišena tjelesna temperatura
  • suhi kašalj
  • umor

Manje česti simptomi su:

  • bolovi u mišićima i zglobovima
  • začepljen nos ili curenje iz nosa
  • glavobolja
  • grlobolja
  • upala očne spojnice (konjunktivitis)
  • kratkoća daha
  • proljev i trbušne tegobe
  • iznenadan gubitak mirisa i okusa

Određeni simptomi poput kašlja i gubitka mirisa mogu trajati tjednima nakon što bolesnik prestane biti zarazan za okolinu.

Kad se obratiti liječniku?

Ako imate teške simptome, odmah zatražite pomoć liječnika. Uvijek nazovite prije odlaska liječniku ili u zdravstvenu ustanovu.

Osobe s blagim simptomima koje su inače zdrave trebale bi se liječiti kod kuće.

Do pojave prvih simptoma u prosjeku dolazi od pet do šest dana nakon zaraze virusom, ali to razdoblje može trajati i do 14 dana, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

  • +44
Testiranje na koronavirus na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Kako se testirati?

Uputnicu za testiranje izdaje obiteljski liječnik. U slučaju težeg oblika bolesti, koji zahtijeva liječenje u bolnici, obiteljski liječnik izdaje uputnicu za bolnicu.

Testiranja se obavljaju u zavodima za javno zdravstvo, ali brisovi se mogu uzimati i u ordinacijama za Covid, a pacijent dobiva rezultate mailom ili u ambulanti svoga liječnika.

Testirati se mogu svi koji to žele, bez obzira na to imaju li simptome, ali se to tad plaća.

Što napraviti dok čekate nalaze?

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) 'dr. Andrija Štampar' pozvao je građane koji su se testirali na Covid-19 da obavezno ostanu kod kuće do dolaska nalaza, a ako im stigne pozitivan nalaz, da se jave nadležnom liječniku obiteljske medicine radi određivanja izolacije.

Ukoliko vas ne nazove epidemiolog vezano uz određivanje (samo)izolacije, liječnici obiteljske medicine su također ovlašteni donijeti tu odluku kako bi se ubrzao proces te kako bi se pomoglo ionako preopterećenim epidemiolozima.

Tko obavještava bliske kontakte?

HZJZ je također zamolio sve građane koji imaju informaciju da su zaraženi koronavirusom da obavijeste svoje bliske kontakte te da ih upute da se jave nadležnom liječniku obiteljske medicine, bez obzira na to jesu li dobili poziv epidemiologa ili ne.

Tko su bliski kontakti?

Bliski kontakti su sve osobe s kojima ste bili u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti (odnosno od uzimanja brisa ako nemate nikakve simptome bolesti, a nalaz brisa je pozitivan na SARS-CoV-2) pa sve do trenutka vašeg odlaska u izolaciju.

Što se smatra bliskim kontaktom?

Bliskim kontaktom smatra se dijeljenje kućanstva s bolesnikom, izravni tjelesni kontakt (npr. rukovanje), nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od Covida-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu), kontakt licem u lice s bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta i boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta.

Trebaju li se bliski kontakti testirati?

O tome treba li se kontakt testirati, odlučuje liječnik, i to temeljem epidemiološke slike, odnosno ovisno o tome ima li kontakt simptome ili ne. Kontakt može i sam odlučiti testirati se o svom trošku.

Zaražen sam koronavirusom, znači li to da moram u bolnicu?

Većini pacijenata nije potrebno bolničko liječenje. Preporučuje se unos velike količine tople tekućine (što oslobađa sluz i pomaže kod iskašljavanja), zatim odmaranje i mirovanje, ali i korištenje tableta protiv bolova i/ili protiv povišene temperature (paracetamol, ibuprofen ili acetilsalicilna kiselina).

Obavezno bi trebalo potražiti pomoć liječnika ako simptomi traju dulje od dva-tri dana, ako su prisutne kontinuirane poteškoće prilikom disanja, ako je prisutna stalna bol u prsima prilikom disanja, kao i pri povišenoj tjelesnoj temperaturi iznad 39 °C. Isto tako, liječničku pomoć trebalo bi potražiti u slučaju upornog kašlja i iskašljavanja.

Kako se oboljela osoba treba ponašati tijekom izolacije u kući?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je na svojim web stranicama izdao detaljne upute za ponašanje tijekom izolacije u kući. Tu su i savjeti za osobe koje se skrbe o oboljeloj osobi. Obavezno ih pročitajte OVDJE.

Koliko treba ostati u izolaciji?

Ostanite u izolaciji 10 dana, pri čemu je datum obolijevanja nulti dan, a drugi dan bolesti je prvi dan izolacije. Nakon 10 dana izolacije osoba nije zarazna za okolinu i ne treba se ponovno testirati na Covid-19, upute su HZJZ-a.

Detalje o novim pravilima vezanim uz izolaciju pročitajte OVDJE.