BRANIO I KARAMARKA

Šukerov opis proračuna - 'drži vodu dok majstori odu'

13.11.2014 u 14:19

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici predložila Saboru državni proračun za 2015. s projekcijama do 2017. Planirani prihodi za sljedeću godinu iznose 106,5 milijardi kuna, a rashodi (troškovi) 119 milijardi kuna. Proračunski manjak planiran je na 3,8 posto BDP-a, a iznosi 12,5 milijardi kuna, od čega čak 10,7 milijardi otpada na kamate. Vladin plan za budžet komentirao je i bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker

'Drži vodu dok majstori odu', tako je Šuker opisao proračun za sljedeću godinu. 'Ova vlada nema više prostora bilo što učiniti na prihodovnoj strani, a rashodovna strana je smiješna. Ne možete ništa smanjiti ako prethodno niste ništa 'ispregovarali' i promijenili postojeće dokumente. Vrlo je zanimljivo to da ni u ovom dokumentu, kao ni u rebalansu proračuna, nije odgovoreno tko će pokriti 2,1 milijardu kunu gubitaka u zdravstvenom sustavu iz 2014. To naprosto ukazuje da je ovaj proračun napravljen kao što je rađen prošle godine, da se načelno svidi Europskoj komisiji, prikaže manji deficit, a na kraju godine će tako i tako netko drugi pregovarati s Europskom komisijom jer oni vjerojatno više neće biti na vlasti', kazao je Šuker.

Smjernice fiskalne politike u suprotnosti su onome što govore premijer i ministar financija Boris Lalovac.

'Oni su rekli da su ove izmjene poreza na dohodak išle prema tome da se povećaju plaće hrvatskih građana, a u smjernicama fiskalne politike piše da će se time rasteretiti cijena rada, prema tome to su dvije dijametralno suprotne izjave u dva različita dokumenta Vlade RH. Isto tako, ići pogodbeno u smjernicama fiskalne politike je nešto što je potpuno smiješno i što oni koji se bave javnim financijama kad rade dokumente nikada ovako ne rade, dakle idete s mjerama koje moraju proizvesti te i te rezultate, a ako se to ne dogodi, morate ići s nekim drugim mjerama. Toga nema u ovim smjernicama. Postavlja se pitanje što je s ovih 650 tisuća kuna, a sjećate se i da je premijer najavio da s ovim izmjenama zakona o porezu na dohodak neće rasti plaće dužnosnika i zaposlenika u javnoj upravi. Imate niz pitanja koja su otvorili', kaže Šuker.

Pitanja je imao i što se tiče rashodovne strane.

'Što se smanjilo na rashodovnoj strani? Milijarda kuna je smanjena od onog kada uzmete ukupno zdravstvo ove godine i zdravstvo sljedeće godine, to vam je milijarda kuna. Šesto milijuna kuna je smanjeno na primanjima zaposlenih, imate smanjenja gospodarskim ministarstvima, a kako možemo govoriti o gospodarskom rastu i smanjenju nezaposlenosti ako smanjujemo poticajna sredstva iz proračuna? Naprosto nema sustava politike i definitivno je sigurno to da je u recesijskim godinama jedini proračun koji je stvarno imao rezove onaj iz šestog mjeseca 2009, kada je proračun smanjen za devet milijardi kuna, a ostalo su sve stilske igre onih koji ne znaju napraviti reforme u RH. Proračun se bez strukturnih reformi ne može smanjiti', poručuje Šuker.

I dok se tim u Vladi bavio proračunom, ekonomska razmišljanja na Skupu ekonomista u Opatiji iznio je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. U svom izlaganju pohvalio je naime bivšu slovačku vladu koja je snizila PDV na 19 posto te provela poreznu reformu kojom je znatno pojednostavljen sustav oporezivanja.

'Razmišljamo u tom smjeru - da snizimo porezno opterećenje', kazao je Karamarko u Opatiji.

No stranačkog šefa ipak je ispravio Šuker. Nije on mislio da će HDZ-ova vlast sniziti PDV na 19 posto.

'On je spomenuo da je slovačka vlada u mjerama ekonomske ekspanzije poreznim rasterećenjem potaknula gospodarstvo. Karamarko ni jednom riječju nije spomenuo stopu od 19 posto, ali logična stvar svake ekonomske i gospodarske politike je da se razmišlja o poreznom rasterećenju', kaže Šuker.

358624,358573,358551,358411