SAVJETOVANJE U ŠIBENIKU

Šuker: Državne tvrtke će plaćati u roku od 60 dana

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 05.06.2009 14:37
  • Objavljeno 05.06.2009 u 13:53
Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrej Svoger

Ministar financija Ivan Šuker danas je otvarajući u Šibeniku 13. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu istaknuo kako je odbor direktora MMF-a pohvalio hrvatsku vladu za mjere koje su pomogle Hrvatskoj da izdrži prvi udar krize te iznio i neke preporuke.

Citirajući dijelove pisma koje je jučer dobio od odbora direktora MMF-a, a koje je upućeno i guverneru Hrvatske narodne banke Željku Rohatinskom, ministar Šuker je naglasio kako se u pismu navodi opća pohvala hrvatskoj Vladi zbog provedenih brzih i koordiniranih mjera koje su pomogle Hrvatskoj da izdrži prvi udar krize.

'Odbor direktora MMF-a naglašava kako zbog smanjenih gospodarskih aktivnosti postoje opasnosti smanjenja prihoda državnog proračuna i upozorava da zbog toga Vlada treba kontrolirati rashodovnu stranu državnog proračuna, te ističu visoku vanjsku zaduženost Hrvatske i eventualni problem kod refinanciranja tog duga', rekao je Šuker otvarajući savjetovanje koje je u šibenskom hotelskom naselju Solaris okupilo oko 600 poduzetnika iz cijele Hrvatske.

Dvodnevno savjetovanje organizira Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a tema mu je 'Poduzetništvo danas-izazovi i prilike'.

Ministar Šuker osvrnuo se i na problem nelikvidnosti državnih poduzeća, a očekuje da će te tvrtke u budućnosti svoje obveze plaćati u roku od 60 dana. Za te potrebe Hrvatske autoceste već imaju osiguran kredit od 100 milijuna eura, a osigurat će se još toliko, a na sličan bi način trebali biti riješeni i problemi nelikvidnosti Hrvatskih cesta, Hrvatskih željeznica i Hrvatske elektroprivrede, rekao je Šuker.

Odbacujući kritike koje su se pojavile nakon nedavnog plasmana državnih obveznica na međunarodnom financijskom tržištu, Šuker je kazao da je taj plasman pokazao da su hrvatske obveznice tražena roba na tržištu, a kamata od 6,5 posto je uspješnija i od nekih zemalja EU.

Odbacio je i tvrdnje da je država uzimajući novac od poslovnih banaka spriječila dotok novca prema poduzetništvu. Sve je učinjeno u dogovoru sa središnjom bankom, pa su se ta sredstva mogla iskoristiti isključivo za financiranje države, kazao je.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tajana Kesić Šapić naglasila je kako je ove godine za razvoj malog i srednjeg poduzetništva namijenjeno oko 400 milijuna kuna, što je više nego ikada dosada, a povećan je i kapital HAMAG-a za jamstva malim i srednjim poduzetnicima.

Nakon službenog otvaranja savjetovanja, resorni su ministri na tribini "Pitajte Vladu" odgovarali na pitanja poduzetnika, a najviše se pitanja odnosilo na problem nelikvidnosti i mogućnost odgode plaćanja PDV-a.

Nije moguće produljiti rok za plaćanje PDV-a, jer na taj porez otpada 40 posto prihoda proračuna, rekao je Šuker koji kaže da bi preuzimanjem modela Velike Britanije gdje je rok plaćanja 6 mjeseci, isto toliko kasnila isplata mirovina.

Na upite o nelikvidnosti, Šuker je ponovio da će država uskoro poduzeti određene mjere kako bi tvrtke u državnom vlasništvu plaćale svoje obveze u roku od 60 dana.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, odgovarajući na upite o novom zakonu o gradnji, podsjetila je da bi prema tom zakonu sve dozvole za gradnju trebale biti izdane u roku od 45 dana.

"Problema s dozvolama nema u srednjoj i sjevernoj Hrvatskoj, ali ima u Dalmaciji gdje je puno investicija i gdje u službama ima nedovoljan broj ljudi, jer se arhitekti nerado odazivaju na natječaje za ta radna mjesta zbog loših plaća", kazala je

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi