njet sberbanku

Sud odbacio zahtjev Rusa, Tehnika izbjegla stečaj

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 28.02.2019 10:52
  • Objavljeno 28.02.2019 u 10:52
tportal

Izvor: Večernji list / Autor: Boris Ščitar

Građevinska kompanija Tehnika u četvrtak je izvijestila da je Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje kojim se odbacuje prijedlog Sberbanka za otvaranje stečajnog postupka nad kompanijom

Sud je odbio otvaranje stečajnog postupka koji je predložio Sberbank u listopadu lani, jer, kako se navodi u obrazloženju, ako je pokrenut predstečajni postupak, do njegova završetka nije dopušteno pokretanje stečajnog postupka.

Naime, početkom listopada 2018. kompanija je podnijela Trgovačkom sudu zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka zbog aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora.

"Obzirom da se poslovni računi društva nalaze u blokadi kao posljedica aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora te slijedom toga aktiviranja sredstava osiguranja od strane banke izdavatelja, onemogućeno je redovno poslovanje društva te je i ostvaren predstečajni razlog iz članka 4. stavka 2 al. 1 stečajnog zakona", poručili su tada iz Tehnike.

Inače, Tehnika i njezina povezana društva u 2018. zabilježili su gubitak od 294,15 milijuna kuna, što je dvostruko više nego godinu ranije, kada je gubitak iznosio 142,6 milijuna kuna, pokazuje nedavno objavljeno financijsko izvješće.

Iz Tehnike napominju da bi mjere predviđene predstečajnom nagodbom, što uključuje i otpis obveza, ukidanje neprofitabilnih pogona, značajno smanjenje broja neproizvodnih radnika, kao i poboljšanje organizacije radnika, trebale stabilizirati poslovanje te ga vratiti u kakve-takve normalne tokove.

  • +2

Građevinarstvo

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!