GRAĐEVINAR U PROBLEMIMA

Tehnika predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka

01.10.2018 u 19:14

Bionic
Reading

Građevinska tvrtka Tehnika u ponedjeljak je objavila da je nadležnom trgovačkom sudu predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka

Tehnika obavještava Zagrebačku burzu i javnost da je nadležnom Trgovačkom sudu predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka, navodi se u kratkoj objavi te tvrtke na Burzi.

Zbog toga je Zagrebačka burza oko 14,40 sati pa do kraja današnjeg trgovanja privremeno obustavila trgovanje dionicama Tehnike.

Obavijest Tehnike o predaji zahtjeva za pokretanje predstečajnog postupka uslijedila je nakon što je nešto ranije ta kompanija objavila da je varaždinska tvrtka Zagorje-Tehnobeton krajem rujna povukla prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Tehnikom te je taj postupak obustavljen.

Naime, Tehnika je i početkom kolovoza (2. kolovoza) izvijestila o predaji zahtjeva za pokretanje predstečajnog postupka, obrazlažući to blokadom računa, a zbog aktiviranja bankarskih garancija od strane alžirskog investitora.

No, taj je prijedlog Tehnike Trgovački sud u Zagrebu odbacio 22. kolovoza kao nedopušten, a zbog činjenice da je krajem srpnja (28. srpnja) Zagorje-Tehnobeton pokrenuo stečajni postupak nad Tehnikom. 

Tehnika se žalila na to rješenje, no Visoki trgovački sud je svojim rješenjem od 19. rujna odbio tu žalbu kao neosnovanu i potvrdio rješenje zagrebačkog Trgovačkog suda, obrazlažući uz ostalo kako je taj sud pravilno primijenio odredbu Stečajnog zakona "kojom je propisano da ako je pokrenut stečajni postupak, nije dopušteno pokretanje predstečajnog postupka". 

To je rješenje Visokog trgovačkog suda na web stranicama e-stečaj Ministarstva pravosuđa e-oglasna objavljeno 28. rujna, a danas je objavljeno i rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu da je varaždinska tvrtka Zagorje-Tehnobeton dana 28. rujna povukla prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Tehnikom te je taj postupak obustavljen. 

Te je objave putem Zagrebačke burze prenijela i Tehnika, koja je danas poslijepodne objavila i da je predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka.

U toj objavi ne iznosi nikakve detalje o razlozima za pokretanje tog postupka. 

Inače, problemi su za Tehniku počeli krajem srpnja nakon što je ta tvrtka, koja je uz Ingru radila na projektu bolnice u Alžiru, objavila da je alžirski investitor jednostrano i, kako su te dvije kompanije navele, protivno ugovornim odredbama i reguliranim postupcima pozvao na plaćanje bankarskih garancija i kontragarancija za projekt te raskinuo ugovor o izvođenju radova.     

Temeljni ugovor za izgradnju medicinskog centra Ain Naadja zaključen je 2011. godine u iznosu od 56 milijuna eura. U studenome lani potpisan je dodatak tom ugovoru u iznosu od 10,12 milijuna eura bruto, kojim je Ingri omogućeno da nastavi raditi taj objekt dodatnih 14 mjeseci zajedno s partnerom - Tehnikom.

Poziv na plaćanje garancija je podnesen unatoč činjenici što su ugovorne strane potpisale dodatak ugovoru, kojim je rok izvođenja radova produžen do ožujka 2019. godine te je time ugovor i dalje bio na snazi. Unatoč dogovoru ugovornih strana, investitor je u velikoj mjeri otežavao napredak projekta, što se prije svega očituje u kašnjenju u plaćanju ugovorenih iznosa prema usuglašenom dodatku ugovora za više od 16 mjeseci, izvijestili su krajem srpnja iz Ingre.

Tehnika je o problemima na poslu u Alžiru izvijestila 30. srpnja, a dan kasnije, 31. srpnja je objavila da su joj poslovni računi u blokadi, a zbog aktiviranja sredstava osiguranja odnosno protesta garancija i kontragarancija čije je plaćanje zatražio alžirski investitor.