minus od 294 milijuna kuna

Tehnika lani zabilježila dvostruko veći gubitak nego godinu prije

26.02.2019 u 12:10

Bionic
Reading

Građevinska tvrtka Tehnika i njezina povezana društva u 2018. zabilježili su gubitak od 294,15 milijuna kuna, što je i dvostruko više nego godinu ranije, kada je gubitak iznosio 142,6 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće objavljeno u utorak.

Prema konsolidiranom izvješću, gubitak Tehnike i njenih 15 društva kćeri u kojima ima potpuno vlasništvo, prošle je godine bio za 106,2 posto veći nego 2017. godine, dok je plan bio da ta građevinska tvrtka prošlu godinu završi s dobiti od gotovo 14 milijuna kuna.

"Osnovni razlog smanjenja ostvarene realizacije i ostvarenog rezultata u odnosu na plan leži prvenstveno u nedovoljnoj popunjenosti kapaciteta, nedostatku ugovorenih radova tijekom godine, u smanjenju marži za radove po ugovorima za poznatog investitora, zbog problema s likvidnošću, zatim lex Agrokora, nedostatka proizvodnih radnika, kao i zbog raskida ugovora i protesta garancija za bolnicu Ain Naadja u Alžiru", ističe Uprava Tehnike u obrazloženju.

Zbog problema s projektom u Alžiru, 31. srpnja prošle godine došlo je i do blokade računa koja je trajala do 9. studenoga, kada je nad Tehnikom d.d. otvoren predstečajni postupak.

Podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća pokazuju i da su ukupni prihodi Tehnike smanjeni znatno više nego rashodi - ukupni su prihodi smanjeni za 38,65 posto, na 386,1 milijun kuna, dok su ukupni rashodi smanjeni za 11,88 posto, na 680,2 milijuna kuna. Uprava u izvješću navodi i kako je ostvareni ukupni prihod za 46,85 posto manji od planiranog za prošlu godinu.

Većina, odnosno 282,7 milijuna kuna od ukupno ostvarenog prihoda odnosi se na na tuzemno poslovanje Tehnike d.d.

U strukturi ukupnih prihoda najveći udio imaju poslovni prihodi, koji su lani iznosili 378,98 milijuna kuna, dok je na financijske prihode otpalo 7,1 milijuna kuna. Kod poslovnih prihoda, 196,95 milijuna kuna odnosi se na prihode za poznatog investitora, 34,62 milijuna kuna na prodaju stanova izgrađenih za tržište, 5,4 milijuna kuna odnosilo se na prihode od trgovine, dok 142 milijuna kuna otpada na ostale poslovne prihode.

  • +13
Građevinska firma Tehnika Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Sve aktivnosti u prethodnoj godini obavljene su s 576 radnika, pri čemu prosječna mjesečna neto plaća po zaposleniku u tuzemstvu iznosi 6.217 kuna i veća je od plaće za prethodno razdoblje za 9,8 posto.

U financijskom izvješću se i navodi da društvo za 2019. ima ugovorenih radova od gotovo 118 milijuna kuna, dok vrijednost radova pred ugovaranjem i projektata u pripremi doseže 279 milijuna kuna, od čega se 100 milijuna kuna odnosi na ovu godinu, 159 milijuna kuna prelaznih radova na 2020. i 20 milijuna kuna prelaznih radova na 2021. godinu.

Iz Tehnike napominju da bi mjere predviđene predstječajnom nagodbom, što uključuje i otpis obveza, ukidanje neprofitabilnih pogona, značajno smanjenje broja neproizvodnih radnika, kao i poboljšanje organizacije radnika, trebale stabilizirati poslovanje te i vratiti ga u kakve-takve normalne tokove.