INOVACIJA IZ SLAVONSKOG BRODA

Struju mogu stvoriti valovi, ali i vi dok vježbate u teretani

16.04.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Izum hrvatskog inovatora Ferde Crnogorca iz Slavonskog Broda prije nekoliko je dana oduševio stručni žiri na najvećem sajmu inovacija u Ženevi. Njegov uređaj koji koristeći snagu morskih valova proizvodi električnu energiju osvojio je zlatnu medalju u klasi izuma za korištenje alternativne energije

Osim morskim valovima, manje verzije ovog uređaja mogu se pokretati i ljudskom snagom, pa se tako struja, primjerice, može proizvoditi pri vježbanju na spravama u teretani. Uz pomoć takvih mini uređaja i mještani siromašnih sela bi, radeći fizičke poslove, mogli 'napumpati' struju u prihvatne baterije te tako osvijetliti svoje domove i škole.

Inovator Ferdo Crnogorac sada je umirovljenik. U svom je životu, kako kaže, radio sve i svašta, a iz svakog je posla puno toga naučio. Kao dječak, prodavao je novine na kiosku, kako bi zaradio za svoje školovanje. Bio je zemljoradnik i pomoćnik u seoskom mlinu, dok nije završio za strojobravara, nakon čega je preko tvrtke Đuro Đaković otišao raditi u inozemstvo. Radeći za njemačku tvrtku proputovao je čitav svijet, od Skandinavije, Irana, Australije, Indonezije, Južne Amerike, a upravo su na tim putovanjima nastali korijeni njegovih inovatorskih ideja.

'Kada radite, primjerice, u džunglama Britanske Gvajane, morate biti iznimno snalažljivi i pravi stručnjak u improviziranju. Ono što vam je u normalnim uvjetima pri ruci, tamo ne postoji, pa morate improvizirati, a za običan komadić žice često smo Land Roverom putovali i po sedam sati do prve civilizacije', prisjeća se Ferdo Crnogorac vremena kada je silom prilika morao sam pronalaziti mnoga tehnička rješenja, pa su tako polako nastajali i njegovi prvi izumi.

Japanci su od Crnogorca prekopirali vodeni skuter

Inovator iz Slavonskog Broda do danas je osmislio petnaestak inovacija, no zbog nedostatka sredstava prijavljeno je samo njih šest. Nesuđeni izum brodskog inovatora je i vodeni skuter koji je osmislio još davne 1970. godine. Nakon što je svoj skuter na skijama izložio na nautičkoj izložbi u Düsseldorfu, Japanci su ga 'ovjekovječili' fotoaparatima, a potom je, bez znanja brodskog inovatora, krenula serijska proizvodnja skutera kojima su, kako kaže Crnogorac, Japanci pet godina kasnije su samo odrezali skije.

'Skuter sa skijama na vodi jedini je moj izum koji je doživio svoju primjenu u praksi, ali nažalost pod tuđim imenom i za tuđi račun. Prvi prototip skutera bio je od lima, a izrađivao se u četiri zemlje te je u dijelovima putovao na stražnjem sjedalu i u prtljažniku mog automobila. Taj je prvi prototip mog vodenog konjića zaplovio 1973. godine u Rovinju, gdje je svaki vikend oduševljavao mještane i turiste. Drugi prototip, izrađen od plastike, izložio sam na nautičkoj izložbi u Düsseldorfu. Dva dana su ga proučavali i fotografirali Japanci, a već idućega proljeća skuteri i natpisom Suzuki jurili su svim svjetskim vodama', priča Ferdo Crnogorac.

Razočaranog slavonskog inovatora od pada u depresiju spasio je, kako kaže, prijatelj Nijemac, koji mu je rekao: 'Budi ponosan što je taj veliki svijet imao što ukrasti od sićušnoga tebe!'

Inovacije čekaju da ih investitori ožive

Osim krađe patenata, hrvatske inovatore muči i pronalaženje investitora, što je nerijetko i 'nemoguća misija'.

'Investitori čekaju da inovatori sve sami naprave, izračunaju, isprobaju i realiziraju projekt, nakon čega ponovo skeptično gledaju na svaku inovaciju, sve dok tržište ne pokaže interes i dok im se ne nasmiješi sigurna dobit. Mi inovatori ne možemo bez investitora, no i oni bi trebali shvatiti da ne mogu bez nas jer kako će investirati u nove proizvode ako nema inovatora koji će ih osmisliti', zaključuje Crnogorac.

Nakon nekoliko osvojenih bronci i najnovije zlatne medalje koju je osvojio njegov uređaj za proizvodnju električne energije pogonjen morskim valovima, interes za inovacije brodskog inovatora ipak se probudio. Na pomolu su i konkretne poslovne ponude, no Crnogorac ističe da bi iznad svega volio da njegovi izumi ipak pronađu domaćeg investitora i zažive ovdje u Hrvatskoj

Inovativne vjetroturbine

'Volio bih da se neki moj izum počne proizvoditi u Slavonskom Brodu gdje mnoge proizvodne hale zjape prazne. U njima hrđaju kranovi, a šetnicama grada bez posla tumara izvrsna i stručna radna snaga koja bi svojim znanjima mogla mnogo toga stvoriti, samo da se pruži prava prilika', kaže Crnogorac. Nada se da će njegov grad i zemlja imati sluha za njegove izume, bar sada, nakon što je jedan od tih izuma oduševio svjetske stručnjake i vratio se u Brod pozlaćen.

Ovo prvo zlato, nadamo se nije i posljednje jer Ferdo Crnogorac već radi na projektu inovativne vjetroturbine koja će biti pogodna i za velika postrojenja, ali i za kućanstva. Jedno je sigurno, inovatore koji sa svojim inovacijama pobjeđuju na svjetskim sajmovima imamo, stručnjake u proizvodnji imamo, na potezu su sada domaći investitori.