FARMERI OPET NA MUKAMA

Stočari i dalje ne znaju koliko će novca dobiti za uginulu stoku

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 15.11.2016 13:33
  • Objavljeno 15.11.2016 u 13:33
krave

krave

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

Koliko će stočari dobiti odštete po uginuloj životinji nakon cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože (BKK) u Hrvatskoj? Cijepljenjem je do sada obuhvaćeno 365.999 goveda, što čini 86 posto te populacije, a uginulo je 71 grlo, odnosno 0,019 posto, iznijeli su prije nekoliko dana u medijima iz Ministarstva poljoprivrede

'Odšteta je obećana, ali ne znamo koliko će ona iznositi, a pomoćnik ministra poljoprivrede rekao je da će biti isplaćena do kraja ove godine', kaže Antun Laslo, predsjednik Udruge obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstva Hrvatske 'Život' koji je istovremeno i sam uzgajivač goveda.

Iako je i na njegovoj farmi nekoliko uginulih krava, dodaje da situacija nije alarmantna jer je opasnost od bolesti koja se od ovoga travnja proširila na šest europskih država, prošla.

Realna cijena odštete 11.000 kuna plus PDV

'Životinje koje nisu bile otporne, nažalost su uginule. Riječ je o kvalitetnim i visokoproduktivnim kravama u proizvodnji mlijeka jer su one osjetljivije. Takve su životinje stradale. Vlasnicima bi se trebala isplatiti neka realna odšteta, a to je otprilike 11.000 kuna plus PDV. Toliko takve krave vrijede i takve su cijene u okruženju i Europi, a kako smo Europa, onda tako i računamo', tumači ovaj farmer za tportal.

Smatra da se naknada štete nikako ne bi trebala računati prema cijenama za klanje koje iznose između osam i devet kuna po kilogramu, što je više negoli upola manje. Da se odluče za takvu varijantu, dodaje on, za stočare bi to bila katastrofa.

Hrvatska prva u EU započela s cijepljenjem

Dok je Hrvatska prva među zemljama EU početkom kolovoza počela s cijepljenjem goveda protiv bolesti kvrgave kože, prva je i izborila status slobodne od te bolesti u EU ili 'free zone with vaccination'.

Sredinom rujna takvu je odluku izglasala Europska komisija, čime je omogućen promet svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i svježeg mesa i mesnih proizvoda cijepljenih životinja prema drugim članicama EU-a bez ikakvih ograničenja. Istom je odlukom omogućen i promet cijepljenih živih goveda, određeno vrijeme nakon cijepljenja. Hrvatska je u cijepljenje uložila 17 milijuna kuna.

439530,438867,437851,441358

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!