CRNE BROJKE

Što nam je donijela 2012? Niže plaće!

bankomat

bankomat

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

Prosječna plaća za proteklo razdoblje u 2012. godini iznosi 5.788 kuna, što je dva posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ako pribrojimo neto plaći bonuse i božićnice, visina prosječne plaće penje se na 5.939 kuna, ističe se u rezultatima istraživanja portala MojPosao.net

Razlika u plaćama muškaraca i žena ove se godine smanjila - muškarci trenutačno imaju u prosjeku 13% višu plaću od žena, a u 2011. ta razlika iznosila je 18%.

Kada se analiziraju plaće po djelatnostima, najbolje su plaćeni zaposlenici u leasing tvrtkama te farmaciji, s plaćama 29% odnosno 28% iznad prosjeka. Zadovoljni mogu biti i zaposleni u Telekomunikacijama s plaćama koje su 27% veće od prosjeka te Informacijskim tehnologijama (IT-u) s plaćama 24% većim od prosjeka.

Najniže plaće zabilježene su u ugostiteljstvu (restoranima, kafićima i barovima), obradi drveta i proizvodnji namještaja te uslužnim djelatnostima.

Najbolje plaćeni interni revizori, a najlošije krojači

Uz rukovodeće pozicije, u 2012. su najbolje plaćeni interni revizori čije su plaće 70% više od prosjeka. Iza njih slijede liječnici s plaćama 61% višim od prosjeka te savjetnici u IT-u s 60% višim plaćama.
Suprotno njima najlošije plaćena zanimanja su krojač s prosječnom plaćom koja je čak 50% niža od prosječne te zaštitar sa 43% nižom plaćom od prosjeka.

Najniže plaće u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najviše u Zagrebu

Gledano prema županijama, najniže plaće zabilježene su u Vukovarsko-srijemskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj te Virovitičko-podravskoj županiji (sve navedene županije imaju plaću 18% nižu od prosjeka).
Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 11% iznad prosjeka. Dok Zagrebačka županija ima plaću jednaku prosjeku, sve ostale županije u Hrvatskoj imaju plaću nižu od prosjeka.

Najviše se isplati raditi u velikim tvrtkama u privatnom vlasništvu

Razlike u visini plaća postoje i s obzirom na vlasničku strukturu tvrtki. Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 12% od prosjeka. S druge strane, plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu niže su od prosjeka za 8%. Dok se unutar prosjeka kreću plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi, plaće u državnim tvrtkama su pet posto više od prosjeka.

Najniže plaće i dalje imaju zaposleni u udrugama i to 11% manje u odnosu na prosjek.

I ovogodišnja je analiza potvrdila kako se (barem kad je o plaćama riječ) više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće 12% ispod prosjeka, dok su u tvrtkama s više od 1.000 zaposlenika plaće osam posto veće od prosjeka.

Više obrazovanje i dulje radno iskustvo donose plaću veću od prosjeka

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 46% veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećavaju plaću u prosjeku za čak 98% u odnosu na srednju stručnu spremu.

Tek nakon što steknu radno iskustvo dulje od tri godine, zaposlenici imaju šansu zarađivati više od prosjeka. Dok početnici imaju 17% manju plaću od prosjeka, njihova se zarada nakon godinu do dvije rada 'penje' na 9% ispod prosjeka, a s tri do pet godina iskustva za tri posto prelazi prosjek. Iskustvo od šest do deset godina donosi plaću koja je 10% viša od prosječne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi