OTVORENO PISMO BANDIĆU

SSSH i Vijeće za zaštitu potrošača protiv poskupljenja vode i ZET-a

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 25.02.2012 21:48
  • Objavljeno 25.02.2012 u 19:18
ZET Tramvaj

ZET Tramvaj

Izvor: Reuters / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Vijeće za zaštitu potrošača Grada Zagreba usprotivili su se danas prijedlogu Zagrebačkog holdinga za povećanje cijena vode i javnog gradskog prijevoza

U otvorenom pismu Gospodarsko-socijalnom vijeću Grada Zagreba i gradonačelniku Milanu Bandiću, SSSH ih poziva da kažu NE prijedlogu podružnica Zagrebačkog holdinga za povećanje cijena.

Imamo razloga sumnjati da se iza takva prijedloga skriva neracionalnost Zagrebačkog holdinga i njegovih podružnica, neodgovornost i nebriga prema javnom dobru i infrastrukturi koja im je dana na upravljanje. U prilog tome ide loša regulacija javnog gradskog prijevoza i spora rekonstrukcija dotrajale vodovodne i kanalizacijske mreže. Ceh takva neprofesionalnoga i površnog pristupa poslu, opet, plaćamo mi građani, stoji u pismu.

SSSH ih poziva da poslovanje Zagrebačkog holdinga poslože sukladno ciljevima njegova osnivanja – maksimalna kvaliteta usluga s minimalno ostvarenim troškovima, racionalizacija i rekonstruiranje troškova, smanjivanje rashoda te povećanje efikasnosti ljudskog potencijala.

S našim 'neekonomskim' plaćama i mirovinama ne možemo i ne želimo plaćati njihove više 'ekonomski opravdane' cijene, upozorava sindikalna središnjica.

Vijeće za zaštitu potrošača Grada Zagreba izvijestilo je da na svojoj sjednici većinom glasova članovi Vijeća nisu dali pozitivno mišljenje o povećanju cijena vode, usluge pročišćavanja otpadnih voda i gradskog prijevoza (ZET-a).

'U Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača smatramo da je Vodovod i odvodnja s postojećom cijenom poslovao bez gubitaka, a povećanjem osnovne cijene vode od tridesetak lipa i uvođenjem mjesečne fiksne naknade od petnaestak kuna te uz smanjenje PDV-a na 10 posto stvorit će se ekstra profit. Treba li u ovo vrijeme ići na tako veliko povećanje? Također je pitanje opravdanosti nove cijene pročišćavanja otpadnih voda uvećane za 66 posto', stoji u priopćenju.

Vijeće za zaštitu potrošača protivi se i najavljenom povećanju cijena za prijevoz u gradskom prometu jer je to veliki udar na srednji sloj, ako ga još ima, na roditelje koji školuju svoju djecu jer nije samo za njih povećan izdatak prijevoz, već je tu i voda te hrana koja će itekako poskupjeti.

'Pitanje je ima li u Zagrebačkom holdingu snage za bolju organizaciju, smanjivanje troška, bolju naplatu, manje krađa', stoji u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi