TIGAR OD PAPIRA

Spekulanti se klade na bankrot Irske

29.09.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Sve više menadžera velikih investicijskih fondova kladi se na opciju da ta država neće moći podmirivati svoja enormna dugovanja. U prilog sve izglednijeg bankrota donedavno jedne od najperspektivnijih europskih ekonomija govori i vijest da će irska vlada morati upumpati još pet milijardi eura u posrnulu nacionaliziranu banku Anglo Irish Bank

Novom injekcijom kapitala vlade u Dublinu, ukupan planirani trošak spašavanja te banke dosegao je iznos od 30 milijardi eura, piše Financial Times.

U utorak je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's upozorila da bi ukupan trošak mogao premašiti 35 milijardi eura i da bi mogla ponovno razmotriti sniženje rejtinga Irskoj upravo u trenutku u kojem tamošnji premijer Brian Cowen pokušava umiriti zabrinutosti financijskih tržišta zbog teških problema u irskom gospodarstvu.

Ogroman proračunski deficit i pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom ovogodišnjem tromjesečju od pet posto kombinacija je koja ozbiljno zabrinjava investitore. Zbog toga su prinosi na irske državne obveznice sve bliži onima na grčke.