nagli rast

Španjolska očekuje povratak turizma na pretpandemijsku razinu u 2022.

03.11.2021 u 14:54

Bionic
Reading

Strani gosti vraćaju se u Španjolsku i njihov bi broj u 2022. godini mogao dosegnuti pretpandemijsku razinu, objavila je vlada u srijedu nakon što su podaci pokazali nagli rast broja dolazaka u rujnu

Broj stranih turista više je nego učetverostručen u rujnu u odnosu na prošlu godinu, dosegnuvši 4,7 milijuna, zahvaljujući visokoj razini procijepljenosti i ublaženim ograničenjima putovanja, pokazali su podaci državnog zavoda za statistiku INE.

"Podaci potvrđuju da se međunarodni turizam budi i da ćemo se 2022. vratiti na pretpandemijsku razinu", rekla je španjolska ministrica turizma Reyes Maroto.

Iako višestruko veći nego u 2020., broj dolazaka još uvijek uvelike zaostaje za 8,8 milijuna iz pretpandemijskog rujna 2019.

U ovoj godini Španjolsku bi trebalo posjetiti upola manje stranih gostiju nego u razdoblju prije pandemije i za 20 posto više nego u 2020., izjavila je ministrica u ranijem istupu.

Oporavak se može pripisati prirodnim turističkim atrakcijama Španjolske i velikom broju cijepljenih građana, istaknula je ministrica, napomenuvši da je cijepljeno oko 80 posto stanovništva.

Strani turisti potrošili su u rujnu ove godine oko 5,04 milijarde eura, više nego peterostruko više nego prošle godine, ali daleko manje od 9,62 milijarde eura potrošene u rujnu 2019., pokazuju podaci španjolskog statističkog ureda.

Najbrojniji su strani posjetitelji bili Nijemci, a slijede Britanci i Francuzi.

Za razliku od Italije i Francuske, Španjolska ne uvjetuje ulazak u restorane barove potvrdom o cijepljenju odnosno negativnim testom na covid 19, što znači da necijepljeni posjetitelji mogu nesmetano uživati u odmoru, napominje Reuters.