posljedice korone

Aviokompanija Iberia namjerava privremeno otpustiti trećinu radnika

20.09.2021 u 18:31

Bionic
Reading

Španjolska aviokompanija Iberia najavila je u ponedjeljak privremeno otpuštanje između 4000 i 5000 radnika od ukupno njih 15.200 zbog promjena u organizaciji kompanije i pada potražnje za letovima uslijed restrikcijskih mjera uzrokovanih koronavirusom

Iberia ima letove između Madrida te Zagreba, Splita i Dubrovnika no zasad je nepoznato hoće li potencijalni pad broja zaposlenika utjecati na te linije.

Španjolski avioprijevoznik je u ponedjeljak objavio priopćenje u kojem je naveo kako je sindikatima poslao želju za otvaranjem pregovora oko privremenog otpuštanja oko trećine radnika.

To je učinio nakon što se vlada i sindikati nisu uspjeli dogovoriti oko produženja izvanrednih državnih mjera uvedenih u ožujku 2020. zbog koronavirusa.

Španjolske kompanije tijekom pandemije mogu privremeno otkazati ugovore radnicima. Radnici tijekom tog privremenog otpuštanja (ERTE) primaju 70 posto plaće tijekom prvih šest mjeseci a zatim primaju 50 posto zahvaljujući vladinim potporama.

Ta mjera istječe za devet dana, 30. rujna, a sindikati je nastoje produžiti do 31. siječnja.

S obzirom na neizvjesnost pregovora koji bi se trebali nastaviti ovaj tjedan, a također i zbog sporog oporavka zračnog prometa, Iberia želi direktno sa sindikatima dogovoriti uvjete privremenog otpuštanja radnika. Tvrdi kako je to nužno kako bi se broj zaposlenika prilagodio trenutnim potrebama.

Ibera je navela kako prevozi između 30 posto i 35 posto putnika manje nego 2019. godine zbog ograničenja dolaska turista iz SAD-a, Latinske Amerike, Japana i Kine te karantena uvedenih u nekim zemljama zbog čega je manje putnika na tim linijama.