BUDUĆNOST BANKARSTVA

Šonje: Strane banke u Hrvatskoj postat će podružnice

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 01.06.2011 15:43
  • Objavljeno 01.06.2011 u 15:03
Velimir Šonje

Velimir Šonje

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Budući da Hrvatska čini svega 0,05 posto novčane mase i kredita Europske unije, strane banke u Hrvatskoj za desetak godina vjerojatno će postati podružnice matičnih banaka', predvidio je ekonomski analitičar Velimir Šonje iznoseći svoj pogled na budućnost financijskog tržišta na konferenciji HR.Business 2031.

Šonje je optimističan u pogledu cijena kapitala nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 'Cijena kapitala bit će na razini najrazvijenijih zemalja Europske unije jer će nestati faktori koji poskupljuju kapital, poput rizika zemlje i rizika valute', očekuje Šonje, ali upozorava da je glavni preduvjet za to uređenje fiskalne situacije.

Prema njegovom mišljenju, postojeći trendovi već ocrtavaju grube strukture svjetskog bankarstva i naznačuju kako će ono izgledati za 20 godina. Najveće promjene vidi u platnom prometu i trgovanju na deviznom tržištu, a značajno će se unaprijediti i upravljanje rizicima, uslijed napretka tehnologije. 'U budućnosti će se krediti kupovati kao svaka druga roba u dućanu', predviđa Šonje.

Za razliku od bankarstva, koje će se mijenjati relativno sporo, tržište kapitala do 2031. će postati potpuno internacionalizirano i liberalizirano, smatra Šonje. U tom kontekstu neminovno je i okrupnjavanje burzi kako bi se postigli niži troškovi i veća efikasnost.

Sudbinu hrvatskog tržišta kapitala problematizirali su sudionici panel rasprave o budućnosti financijskog tržišta. Petar Brkić iz Abakus brokera upozorio je da danas nije moguće naći kupca vrijednosnih papira koji je spreman investirati u podcijenjene hrvatske kompanije. Ukazujući na slabi kapacitet lokalnih tržišta kapitala, naveo je primjer slovenskih kompanija koje su počele raditi IPO-ove na Varšavskoj burzi.

U kontekstu budućeg okrupnjavanja, Vedrana Jelušić Kašić iz EBRD-a predložila je Zagrebačkoj burzi da se specijalizira za mala i srednja poduzeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi