elektrane na vodi

Možda će ovakve solarne farme plutati i Jadranom: Bolje su od vjetroelektrana, otporne na valove i vjetar, a i jeftine

11.01.2023 u 09:27

Bionic
Reading

Indonezija ima više od 10.000 otoka i velik je izazov opskrbiti cijelu zemlju električnom energijom. Više od milijun ljudi ondje uopće nije spojeno na mrežu. Vjetroturbine su se na dalekim otocima pokazale kao skupa rješenja, a solarne farme zauzimaju previše dragocjenog prostora. Sad se kao najbolje rješenje čine plutajuće solarne elektrane koje bi se postavile na moru

Plutajući solarni sustavi već se koriste na brojnim lokacijama diljem svijeta, ali na jezerima, a ne na moru. Razlog je očit: valovi mogu lako preplaviti i oštetiti solarne panele. Međutim u tijeku su istraživanja i testiranja da bi se pronašli načini pomoću kojih solarni paneli mogu ostati netaknuti na valovitom moru, piše BBC.

Nizozemsko-norveška tvrtka SolarDuck, primjerice, radi s njemačkom energetskom tvrtkom RWE na izgradnji plutajuće solarne elektrane u Sjevernom moru. SolarDuck tvrdi da će to biti najveća plutajuća solarna elektrana na moru u svijetu, s kapacitetom za napajanje nekoliko stotina domova.

Solarni paneli nalazit će se na platformama podignutim nekoliko metara iznad površine oceana. Elektrana, koja bi trebala biti operativna 2026. godine, koristit će postojeće kablove za vjetroelektranu za slanje električne energije natrag na obalu.

Norveška firma Ocean Sun razvija plutajuću opremu, a solarni paneli počivaju na bazi koja se savija dok valovi prolaze ispod nje. 'Naš sustav prigušuje valove i sprječava njihovo lomljenje', kaže osnivač i izvršni direktor Borge Bjorneklett.

On kaže da, kako ploče leže potpuno ravno, smanjene su sile koje djeluju na njih. Blizina morske vode također hladi stanice, što poboljšava njihov učinak. I Ocean Sun i SolarDuck razmišljaju o postavljanju solarnih farmi uz vjetroturbine, što će olakšati protok električne energije kada vjetar ne puše.

  • +6
Plutajuće solarne elektrane Izvor: Profimedia / Autor: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

Indonezija pak u suradnji s britanskim stručnjacima radi na solarnoj elektrani na moru, za koju kažu da će biti robusna i jeftina. Plan je da se demonstracija sustava u Indijskom oceanu održi za 12 mjeseci.

Nazvana Solar2Wave, indonezijska elektrana imat će plutajući lukobran uzvodno od solarnih panela, što bi trebalo smanjiti visinu valova za oko 90 posto. Smanjeni valovi zatim putuju kroz tzv. tampon zonu, u kojoj će se dodatno smanjiti njihova snaga prije nego udare u same solarne ploče.

Stručnjaci se slažu da će troškovi instalacije i održavanja bilo koje oceanske solarne farme biti visoki, ali one se sad čine kao jedini način opskrbe obnovljivom energijom nekih gusto naseljenih dijelova svijeta. Uz to, solarne farme mogle bi služiti kao punktovi za punjenje električnih brodova.