poslovni rezultati

Smanjene isporuke zrakoplova pogodile Airbusov prihod u trećem tromjesečju

28.10.2021 u 12:05

Bionic
Reading

Europski zrakoplovni koncern Airbus u četvrtak je izvijestio o padu prihoda u trećem tromjesečju zbog smanjenih isporuka zrakoplova i nepovoljnih valutnih tečajeva. Prihod europskog proizvođača zrakoplova pao je u razdoblju od srpnja do rujna šest posto, na 10,52 milijarde eura.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je 710 milijuna eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju kompanija je zabilježila gubitak prije kamata i poreza od 626 milijuna eura.

Kada se isključe promjene rezervacija za određene programe, utjecaj valutnih tečajeva i restrukturiranja i prodaja ili kupnja imovine, dobit prije kamata i poreza pala je 19 posto, na 666 milijuna eura.

Uprava ističe da su na rezultate u trećem tromjesečju utjecali manji broj isporučenih komercijalnih zrakoplova i nepovoljni valutni tečajevi, a među pozitivnim faktorima ističu veći prihod u odjelu za proizvodnju helikoptera.

Izmijenili su ujedno smjernice za cijelu godinu i sada očekuju za 500 milijuna veću prilagođenu dobit prije kamata i poreza, od 4,5 milijardi eura, ako svjetsko gospodarstvo i zračni promet ne zakoče novi poremećaji.

Potvrdili su da bi ove godine trebali isporučiti 600 komercijalnih zrakoplova, unatoč nestašici radne snage na koju je ukazao izvršni direktor Guilllaume Faury.

Airbus se približava pretpandemijskoj razini proizvodnje, nakon teških 15 pandemijskih mjeseci kada su smanjili njezin obujam kako bi izbjegli prekomjernu opskrbu tržišta u pandemijskoj krizi koja je teško pogodila avioprijevoznike, rekao je Faury.